söndag 7 oktober 2012

Två rätters från havet: Skaldjurs smörgås följt av Gratinerad krabba

Som jag skrev om igår, bordet var dukat i sprakande höstfärger med servetter i samma nyanser! Anledningen till att vi åt krabba kan vi tacka Arvid för, han har pratat om krabba ända sedan i kräftskivan i somras - att han skulle tycka att det vore spännande att äta krabba. Han har nämnt det flera gånger. Sagt och gjort.
Till förrätt gjorde jag det väldigt enkelt för mig. Vitt bröd med en klick färdigköpt isahavsröra, två skivor avocado och några av benen från krabban.


 

Gratinerad krabba

4 kokta krabbor fyllning köttet från de 4 krabborna 6 schalottenlökar, hackad 1,5 l svamp kantareller och champinjoner 4 msk smör eller margarin 2 msk vetemjöl 1 msk konjak 5 dl grädde 0,5 tsk salt 1 krm vitpeppar Gratinering: 2 dl Västerbottenost Öppna krabborna och rensa ur dem. Ta vara på romkakan samt allt kött i broskfickor och klor. Skala och hacka löken. Tärna svampen. Fräs lök och svamp i smör. Fräs tills vätskan har försvunnit ur svampen. Strö över mjölet. Rör om. Späd med grädden under omrörning. Låt såsen koka ca 3 minuter. Smaka av med salt, peppar. Häll såsen i krabbköttet. Rör om. Fyll rengjorda krabbskal eller små gratängformar med smeten. Riv osten fint, strö över och gratinera i 275º ca 5 minuter.
Champagnen kom från Pommery POP Earth (284 kr på en Finlandsfärja). Ganska mycket gult äpple i smaken. Samt MAriekex och citron. Tyckte vi. Gott men inget vi måste ha igen.
 Bon appetit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar