måndag 12 november 2012

Apelsinparfait i apelsinskal utskuret som en pumpa


Som Ni kanske har anat av tidigare inlägg från årets Halloweenfest så gick menyn i pumpans tecken. Så även efterrätten. Av apelsinerna vars saft användes i parfaiten använde jag även skalen - och skar ut pumpaansikten i dem alla - 1 till varje matgäst. Riktigt roligt - och GOTT. Till detta serverades ett apelsinsmakande dessertvin till de vuxna... 

Apelsinparfait i pumpautskuret apelsinskal

9 apelsiner
9 äggulor
3 dl socker
6 dl pressad apelsinsaft
1/2 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
Skär av apelsinernas topp och krama ur saften. Gröp ut köttet. Skär "pumpaansiketn ur skalen och lägg in dessa och toppen i frysen. Blanda äggulor, socker och apelsinsaft i en kastrull och sjud under vispning till en tjock kräm. Låt krämen svalna. Vispa grädden och rör ner i krämen. Frys ner smeten så att den stelnar något - det går inte att fylla upp skalen direkt - då rinner all parfait genom mun, näsa och ögon. Ta ut smet och apelsinskal och fördela smeten i apelsinhalvorna och frys parfaiten i minst 3 timmar.

4 kommentarer:

  1. Jättejättejättegod parfait! Förstår dock inte hur du hade tålamod att göra hela 9 stycken, jag tröttnade efter en... :) Tack för receptet!

    SvaraRadera
  2. Tack ska du ha! Vad glad jag blir!

    Nja, pilligt värre var det - men oj så mallig jag var!//Lena

    SvaraRadera
  3. Tack för detta härliga recept! Nu blev halloween lördagsmiddagens efterätt räddad! Ska bli så kul att testa :) får jag fråga hur länge du ca: hade i smeten i frysen innan du hällde upp i apelsinerna?
    Mvh sofie

    SvaraRadera
  4. Tack ska du ha Sofie!

    Någon timme innan det ska slevas tillbaka till apelsinskalen bör räcka.

    //Lena

    SvaraRadera