söndag 18 november 2012

Halloweenfest med fyrarätters meny med tema pumpa!!

Vi bjöd in våra goda vänner familjen J till en riktig Halloweenfest. Dekorationer och dukning, ja allt, var väl förberett. Lena är fenomenal på att få till trevliga inramningar till våra middagar! Ja, ni ser själva på bilderna i det här inlägget. Arvid och Sigrid har hjälpt till med pysslandet.

Familjen J bor nära oss och vi trivs bra ihop - såväl barn som vuxna. Och det gör ju umgänget så mycket trevligare.
Lite kemiexperiment kändes passande en sådan här kväll. Kunde dock notera att när jag väl börjat berätta om experimenten så blev det lite för långdraget - åhörarna var ju betydligt yngre än de jag normalt föreläser för! Fast de verkade tycka att det brinnade magnesiumbandet var spännade. 
Grannarna firade med smällare. Då var det skönt att kunna säga att våra experiment inte skulle smälla. 
Väl inne i huset hade Lena ordnat en uppskattad skattjakt för barnen. Efter denna tog middagen vid. Som vanligt så hade Lena och jag delat upp rätterna oss emellan.

 Pumpasoppa, 8 pers

2 msk smör
 2 gula lökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackat
 2 morötter, skalade och tärnade
pumpakött i tärningar (vi använde en cirka 6 kg pumpa totalt, mycket av vikten är ju skalet...)
2 tsk malen koriander
1 dl färsk koriander, hackad
 1 dl färsk persilja, hackad
2 msk färsk riven ingefära
2 kanelstänger
1,5 l grönsaksbuljong
 2 msk chilisås (den som ser ut som ketchup)
5 dl creme fraiche
Fräs löken i smöret till det får en fin färg, tillsätt morötter och pumpakött och kryddor. Häll över buljongen och låt koka i cirka 20 minuter eller tills pumpan är mjuk. Ta upp kanelstänger. Mixa tills Du erhåller en slät soppa. Rör ner creme fraiche och låt sjuda någon minut. Servera med fingerbröd.

Fingerbröd

10 dl ljummet vatten
1 dl olja
2 pkt torrjäst
1 msk socker
1 tsk salt
ca 24 dl vetemjöl
Röd karamellfärg till 1/8 av degen.

Rör samman alla ingredienser utom vetemjölet ordentligt. Blanda ner vetemjölet. Låt jäsa 1 h. Tag av 1/8 av degen och knåda in röd karamellfärg i denna. Knåda ut degen till långa ovala smålimpor. Dela upp den röda degen i lika många delar, tryck ut den röda degen platt och try´ck fast i ena delen av brödet. Låt jäsa i 30 min. Pensla med ett uppvispat ägg. Grädda i 225 grader C. i cirka 20 minuter



Fyllda pumpaliknander paprikor

9 st orange paprikor
2 st gula lökar, hackade
2 st vitlöksklyftor, hackade
2 msk olivolja
1 dl persilja, hackad
1 dl färsk koriander hackad
2 tsk spiskummin
1/2 tsk cayennepeppar
2 msk chilisås av ketchuptyp
saften från en pressad lime
6 dl grönsaksbuljong
3 dl couscous

Skär av toppen på paprikan som ett lock. Rensa ren den på kärnor och mellanväggar. Skär ut ett ansikte med en kniv. Fräs löken mjuk i oljan i en kastrull. Tillsätt persiljan och koriander och låt dem fräsa med. Blanda ner resten av kryddorna, chilisås och limesaft. Häll i buljongen och koka upp. Rör ner couscousgrynen. Ta kastrullen från värmen och låt det svälla ca 10 min. Blanda och fyll paprikorna med couscousblandningen. Lägg på toppen igen och grilla paprikorna 10-15 min i ugnen..

Nötbollar med potatismos och lingonsylt
200 g hasselnötter
100 g prästost
3 dl sojamjöl
4 ägg
1,5 tsk salt
1,5 liter vatten
4 grönsaksbuljongtärningar
Finhacka hasselnötterna i en matberedare. Blanda nöthacket med ost, mjöl, ägg och salt. Koka upp vatten och buljongtärningar. Koka bollarna utan lock i tre minuter. Stek därefter bollarna i lite smör i någon minut så de får lite färg.
Servera med mos och lingonsylt.
 

Apelsinparfait i pumpautskuret apelsinskal

9 apelsiner
9 äggulor
3 dl socker
6 dl pressad apelsinsaft
1/2 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
Skär av apelsinernas topp och krama ur saften. Gröp ut köttet. Skär "pumpaansiketn ur skalen och lägg in dessa och toppen i frysen. Blanda äggulor, socker och apelsinsaft i en kastrull och sjud under vispning till en tjock kräm. Låt krämen svalna. Vispa grädden och rör ner i krämen. Frys ner smeten så att den stelnar något - det går inte att fylla upp skalen direkt - då rinner all parfait genom mun, näsa och ögon. Ta ut smet och apelsinskal och fördela smeten i apelsinhalvorna och frys parfaiten i minst 3 timmar.
 
Tre olika viner serverades. Dessa var:
Monrosso 2008, Chianti, Italien, nr 71655, 99 kr
Körsbär med lite kryddighet. Lite tunt i sin framtoning.
Côtes-du-Rhône 2007, Guigal, Frankrike, nr 2011, 99 kr
Björnbär, gummi, och vitpeppar. Fin balans och ett vin med lite bett i. Kvällens i min mening godaste vin.
Lionheart of the Barossa Shiraz 2009, Australien, nr 2129, 105 kr.
Shiraz i typisk aussiestil; Björnbär, vanilj, peppar och en smak som verkligen fyller munnen. Aussieshiraz kan vara riktigt god -  men den kan även vara för överväldigande. Det här smakprovet balanserar på gränsen.
 

2 kommentarer:

  1. Nötbollar ska testas! Jag har gjort liknande fast med mandel! Riktigt gott!

    Försökte mig på att göra hasselnötsbiffar häromdagen! Receptet verkade lovande men det blev nästintill oätligt! Ibland är det inte lätt :)

    SvaraRadera
  2. Hej Anna!

    Ibland blir resultaten så märkliga efter timmar i köket att man undra hur det är möjligt. Mandel, hmmmm det låter som om vi kan byta recept här låter väl värt att testa!//Lena

    SvaraRadera