onsdag 14 november 2012

Veckans druva: Tannat

Tannat är en tuff, nästan svartfärgad rödvinsdruva som man främst förknippar med Madiran i sydvästra Frankrike. För att mjuka upp druvan blandas den där ofta med lite cabernet  franc, cabernet sauvignon eller fer (inte så känd druva). Men tannat odlas även på lite andra håll i Frankrike. Totalt sett har dock druvans odlingsareal minskat sedan 1980-talet.
Tannat, som förmodligen heter som den gör på grund av att den har mycket tanniner, har med stor säkerhet baskiskt ursprung. Det var även baskiska bosättare som tog med sig druvan till Uruguay under 1800-talet. För går man utanför Frankrike är det i Uruguay som man hittar tannat i större mängder. Stilen på tannatvinerna i Uruguay skiljer sig lite från den franska stilen, även om man i Uruguay också gärna tillsätter andra druvor för att mjuka upp vinerna.
Hur smakar då viner på tannat? Ja, mycket tanniner som sagt. Men även rejält med syra. Björnbär och andra mörka bär. Vinerna mår bra av lagring, även om unga viner är mer lättillgängliga nu jämfört med för några år sedan. Goda, matkrävande viner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar