onsdag 28 november 2012

Veckans druva: Tempranillo

Tempranillo är en rödvinsdruva som odlas framför allt i Spanien där den är den populäraste rödvinsdruvan. Druvorna har tjockt skal och kan ge upphov till röda viner med djup färg som kan lagras länge. Temprano är spanska för tidig och tempranillo mognar mycket riktigt tidigt. Druvan i sig kanske inte har så stark personlighet. Det är snarare vaniljtonerna från den för druvan så populära fatlagringen som man förknippar med tempranillo. Men visst, druvan kan ge upphov till doft och smak såsom jordgubbar, läder, kryddor och tobak. Men återigen, säg tempranillo och "vanilj" dyker upp som första tanke.
I Rioja blandas den traditionellt med garnacha, mazuelo (carignan), graciano och till och från vitvinsdruvan viura. Riojaviner kan hittas i traditionell vaniljtonad stil och i en mer modern, fruktdriven och tätare stil. Båda stilarna är goda på sitt sätt!
I Penedès mjukar den upp monastrell. Tempranillo heter här ull de llebre.
I det svalare Ribera del Duero är den under namnet tinto fino med marginal den dominerade rödvinsdruvan. Vinerna här ifrån är fylligare och kraftigare än de från Rioja. Själv håller jag Ribera del Duero tillsammans med Rioja som de områden i Spanien jag helst dricker rödvin ifrån. Tätt därefter följer Priorat, men då pratar vi om andra druvor, åtminstone delvis (Rakt uttryckt: Tempranillo odlas inte i Priorat).
Utanför Spanien då? Ja, i Portugal odlas den under namnet tinta roriz eller endast roriz.
Den kan även hittas i Australien. Om jag inte minns fel har vi druckit Brown Brothers Tempranillo.
Detta till trots så känns tempranillo väldigt mycket som en spansk angelägenhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar