tisdag 18 december 2012

Två viner från Bordeaux

Av någon anledning så dricker vi inte Bordeauxviner så ofta. Vi hamnar lätt i uppkörda hjulspår. Visst är det kul att fördjupa sig i vissa områden. Men då missar man ju allt annat gott som finns därute. Inför det nya året har Lena och jag tänkt bredda oss när det gäller våra vinval. I denna strävan ingår då att dricka mer av Bordeauxviner. Vi tjuvstartade redan under en helg i december.
Château Smith Haut Lafitte 1995, Pessac-Léognan, åtminstone 550 kr
Det här vinet fick vi present av Vin-Tomas när han hälsade på hos oss vid ett tidigare tillfälle. Eftersom han kan mycket om vin har vi vissa förväntningar när korken dras ur flaskan. Och visst, vinet gör oss inte besvikna. Ett mycket gott och väldoftande vin! Svarta vinbär, mörk choklad, örter och kaffe. Eftersmaken är så där härligt lång som en eftersmak gärna får vara.
En senare årgång av detta vin finns på Systembolaget för 549 kr. Risk för inköp föreligger.
Château La Petite Croix Lalande-de-Pomerol 1999, okänt pris
Det här vinet var inte alls lika gott som det förra. Men det var ett av de mer lustiga vin vi har druckit.
På fredagkvällen, när flaskorna öppnades, var smaken av rödkål uppenbar. Efter ett tag samma kväll upptäcker Lena att vinets karaktär har ändrats. Nu är det själva dippsmaken av dippen till chips som gäller. Vi korkar igen vinerna. Lördagkväll. Häller upp vinerna igen. Det första vinet lika gott som kvällen för. Men det andra vinet har genomgått eännu en förändring. Fiskleverolja! Ungefär här börjar vi skratta och strax därefter åker sista skvätten ut i slasken. Vilket udda vin!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar