torsdag 21 februari 2013

3 rätters med getosttoast,citron- och örtbakad kicklingrulle och Albarino/Alvarino i glasen

På lördagarna brukar vi försöka ha en trerätters middag med litet mer arbete på både dukning och matlagning än vanligt. Denna gång hade matvalet sitt ursprung ur vinvalet -  vi tänkte jämföra spanska druvan Albarino med portugisiska Alvarino över helgen (öppna båda på fredagen och låta dem ingå i måltiden även på lördagen) - sannolikt skulle vi hitta likheter, då det i grunden är samma druva. Jag är sedan tidigare riktigt svag för Albarino från Rias Baixas - doft och smak påminner starkt om sauvignon blanc (om det kan vara till någon ledtråd). Alvarino från Portugal hade vi inte testat tidigare...Anders har berättat mer om vinprovningen i ett tidigare inlägg. 
 Nå vad skulle man äta till?
 Först dukade jag bordet, med både kandelabrar och servetter från 1800-talet - såg riktigt pampigt ut. Servetterna, 75 centimeter både breda och långa vek jag som "Titanic" - som kräver stora servetter.
 Som förrätt bjöd jag på Getosttoast med honung ringlande över den ugnsbakade getosten (på róstat vitt bröd) och sedan färsk timjan klippt överst....
Huvudrätten hade jag aldrig provat tidigare....

Citron- och örtbakad kycklingrulle

6-8 kycklingfiléer, putsade
50 g smält smör
finrivet skal av 1 citron
1 dl hackad persilja
1/2 dl hackad färsk timjan
salt och nymald svartpeppar

Potatis
1 kg potatis, skalad och skuren i tärningar
1 liten gul lök, hackad
2 msk smör
2 dl kycklingbuljong
1 dl vispgrädde
2 msk finklippt gräslök
salt och nymald svartpeppar

Dragonsås
2 dl crème fraiche
2 dl vispgrädde
100 g smör
juice från en citron
1 msk dragon, torkade
1 msk persilja, torkad
salt och nymald svartpeppar
Kycklingrullarna
Sätt ugnen på 125 grader C. Lägg ut bitar av aluminiumfolie och pensla dem med smält smör. Lägg en kycklingfilé på aluminiumfolietoch lägg på rivet citronskal och örter. Salta och peppra. Lägg en annan filé över. Rulla ihop till kompakta rullar och nyp ihop ordentligt i ändarna. Lägg dem i en ugnsfast form och baka dem ca 50-60 min i ugnen. Tag bort folien och skär rullen i två delar.
Potatis
Bryn potatis och lök i smör. Häll över buljong och låt koka in. Tillsätt grädden. Drag av värmen och tillsätt ost, tomatkött och gräslök. Smaka av med salt och peppar.
Såsen
Koka upp crème fraiche, grädde och smör till krämig konsistens. Tillsätt citronjuice, dragon och persilja. Rör om. Smaka av med salt och peppar.

1 kommentar:

  1. efter att ha fått detta att vattnas i munnen, så skulle jag gärna veta vad efterrätten blev. Tror att jag ska överraska herr C med detta en helg när han inte vet vad som är pågång att hända. Och då talar vi ävn om den snygga dukningen möjligen med annan lättare brytning för mindre servetter. Jag ser framför mig att det kommer att sitta fint när han kommer åter från skidsemesterna med barndomsvännen.

    kram moster E

    SvaraRadera