onsdag 13 februari 2013

Veckans druva: Alvarinho

Vitvinsdruva som man hittar i nordöstra Portugal och i Galicien i nordvästra Spanien. I Spanien går druvan under namnet albariño. Men druvans ökade popularitet gör att man även kan hitta den i USA och i Australien.
När viner på druvan är som bäst kan man hitta fruktiga och blommiga toner som apelsin, grapefrukt, bergamott, persika och gröna äpplen. Syran är frisk och balanserar väl vinets fyllighet och fasta struktur. Drick det gärna till havets läckerheter!
När det gäller albariño i Australien så kan man inte vara säker på att det är just albariño. Det skedde nämligen en felmärkning i Spanien inför skeppandet av vinstockar till Australien. Sauvignon blancdruvor märktes som "albariño". Nåväl. Sauvignon blanc och albarinño har vissa drag gemensamt. Tänker främst på den friska syran. Så om man som turist i Australien tycker att albariñon som man har i sitt glas har mer av krusbär och mindre av blommighet så finns det en förklaring....

1 kommentar:

  1. Ursäkta besserwisservarningen, men den australiska förväxlingen var faktiskt Savagnin (Blanc), inte Sauvignon Blanc. Nära i stavning, men helt annan och mycket ovanligare druva. Den är även känd som (Weisser/Gelber) Traminer, vilket alltså är Gewürztraminerns blekare och icke-parfymerade syskon, som också brukar ha lite bättre syra. Numera är Gewürztraminer nästan den enda variant av Traminer som odlas i någon större mängd. Namnet Savagnin används i Jura, så det är den druvan som ingår i deras sherryliknande "vin jaune".

    SvaraRadera