lördag 23 mars 2013

En trerätters meny med ungerska smaker!

 
 
 Solen sken hela dagen och trots att snön alltjämt ligger vit på marken inverkar solen verkligen positivt på människan. Hellre -1  och sol än + 5 och mulet.
Våra vänner familjen J-F var bjudna på ungersk middag.
Som av en händelse ska G. J-F och några väninnor åka till Budapest om några veckor. Så temat var ju extra lämpligt.

 Tarteletter med ungerska smaker

20 färdiga tartelletter
fyllning
400 gköttfärs 
3 msk smör
1 tsk salt
svartpeppar efter smak
1 tsk kummin
1/2 msk paprikapulver
1 pkt wokgrönsaker (direkt ur frysen eller inte, spelar ingen roll)
2 dl riven ost
Fräs köttfärsen i smöret tills den är genomstekt. Rör ner alla andra fyllningsingredienser utom osten och låt allt fräsa en stund. Ta kastrullen från värmen och rör ner merparten av osten.
Fördela fyllningen jämnt i mitten av tartelletterna. Lägg på plåt och strö över osten. Grilla i ugnen i cirka 5 minuter.
 Vi lyckades inte få några bilder från varken för eller efterrätt under kvällen, men vi har nyligen lagat dem båda, varför jag hämtat bilderna från dessa tillfällen.

Ungersk gryta

500 g grytbitar av nöt
2 gula lökar
2 msk smör
2 msk paprikapulver
1 burk krossade tomater (400 g)
4 dl vatten
1 buljongtärning
1 tsk salt
0,5 tsk peppar
1 röd paprika
1 gul paprika
1 grön paprika

Skala och hacka löken. Fräs den i matfettet. Ta av kastrullen från plattan och blanda i paprikapulvret. Blanda i köttet och de krossade tomaterna. Häll i vatten och buljongtärning. Salt och peppra. Sjud på svag värme i en timme.
Skölj, kärna ur och strimla paprikorna. Bland ner dem i grytan.
Vi kokade potatis till, som vi blandade i grytan före servering.
Det är roligt då alla familjemedlemmar har gäster att umgås med. Sigrid kände sig litet utanför, gumman. Men Arvid och unge herr D. har alltid lekt extremt bra med varandra (de har känt varandra sedan de var några månader) och då är det svårt att komma med även om de säger att "man" visst får vara med. Nåväl, det gick ju faktiskt bra att leka med de yngre herrarna också.

Apfelstrudel

Deg:
6 dl vetemjöl
1,5 dl vatten
0,5 dl rapsolja
1 krm salt
Fyllning:
7 äpplen
2 dl hackade hasselnötter
2 dl russin
1,5 dl strösocker
1 dl ströbröd
1 msk kanel
100 g smält smör att pensla med

Blanda samman vetemjöl, vatten, olja och salt i en skål. Skala, kärna ur och skiuva äpplena och lägg dem i en skål. Blanda nötter, russin, socker, ströbröd och kanel med de skivade äpplena.
Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen så tunt som möjligt. Gärna på bakpapper. Pensla degen med smöret. Lägg fyllningen som en sträng längs ena långsidan. Lyft bakpapperet på fyllningssidan och vik över degen så att den täcker fyllningen. Rulla ihop resten av degen.
Dela rullen på mitten och nyp ihop ändarna. Pensla med smör. Grädda i ugnen i en timme.
Pudra florsocker över den färdiga strudeln och servera grädde till.
Mamma Lena hade en del att berätta....
Tack för en väldigt trevlig kväll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar