lördag 16 mars 2013

Ungersk vegetarisk helafton med tre rätter med strudel i både huvud- och efterrätt efter en himmelsk paprikagryta

Så var det så dags för vår ungerska afton - bordet var dukat, servetterna brutna...
...och flaggspelen sydda- Så var det dags för maten:
Paprikagulasch
1 kg potatis
2 gula lökar
4 röda paprikor
4 gröna paprikor
4 msk olja
2 vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 krm kajennpeppar
5 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
Skala potatis och lök. Skär potatisen i mindre bitar och hacka löken. Skölj, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Värm oljan i en stor kastrull. Lägg ned ovanstående och låt fräsa i några minuter. Lägg i pressad vitlök. Tillsätt paprikapulver, salt och peppar. Häll i vatten och tillsätt buljongtärningen. Låt koka i 15-20 minuter. Servera!
Visste ni att croissanten egentligen kommer från Ungern? Namnet betyder "månskära" och kommer ifrån 1600-talet då Budapest återerövrades från turkarna som hade styrt där i 150 år. Som segertecken formade bagarna ett bröd med det turkiska väldets emblem - månskäran. Nu är detta inga regelrätta croissanter, men de är formade på likartat sätt. Hur de kom att symbolisera Frankrike? Marie Antoinette tog med dem från sitt hemland Österrike (som har en låååång historia ihop med Ungern) då hon gifte sig med blivande Ludvig XVI. Man måste ju säga att fransmännen inte visade någon större tacksamhet för hennes bidrag till det franska köket....

Strudel med grön färs

2 pkt smördegsplattor
fyllning
qourn 800 g
3 msk smör
1 tsk salt
svartpeppar efter smak
2 tsk kummin 
1 msk paprikapulver
2 pkt wokgrönsaker (direkt ur frysen eller inte, spelar ingen roll)
4-5 dl riven ost
pensling
ägg
Fräs qornen i smöret några minuter. Rör ner alla andra fyllningsingredienser utom osten och låt allt fräsa en stund. Ta kastrullen från värmen och rör ner osten.
Kavla ut en smördegsplatta. Lägg en rad av fyllningen i mitten av smördegen och rulla ihop till en lång tarm som formas som en giffel. Lägg på plår och pensla med ägg. Grädda i 200 grader C. i cirka 25 minuter.
Apfelstrudel
Är detta verkligen en ungersk rätt? Den är väl från Österrike? Jo, men tänk på dubbelmonarkin Österrike-Ungern! Lite krystat, kanske. Men det får passera den här gången. Det är ju en så god efterrätt!
Deg:
6 dl vetemjöl
1,5 dl vatten
0,5 dl rapsolja
1 krm salt
Fyllning:
7 äpplen
2 dl hackade hasselnötter
2 dl russin
1,5 dl strösocker
1 dl ströbröd
1 msk kanel
100 g smält smör att pensla med

Blanda samman vetemjöl, vatten, olja och salt i en skål.
Skala, kärna ur och skiuva äpplena och lägg dem i en skål. Blanda nötter, russin, socker, ströbröd och kanel med de skivade äpplena.
Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen så tunt som möjligt. Gärna på bakpapper. Pensla degen med smöret. Lägg fyllningen som en sträng längs ena långsidan. Lyft bakpapperet på fyllningssidan och vik över degen så att den täcker fyllningen. Rulla ihop resten av degen.
Dela rullen på mitten och nyp ihop ändarna. Pensla med smör. Grädda i ugnen i en timme.
Pudra florsocker över den färdiga strudeln och servera grädde till.
Tocajicum Darázskö Furmint 2011, Tokaj Ungern, nr 2286, 99 kr
Ett gott och lite speciellt vin! Mycket gula äpplen och päron. Kanske mer som päronhalvor som man kan köpa på burk och servera som efterätt. Citrus och vanilj. Gott - och annorlunda!
Gäster denna kväll var familjen J som bor i närheten. Det var full fart med barnen och deras lekar. Vi vuxna höll ett lite lägre tempo vid matbordet.  En mycket trevlig kväll som det så ofta blir med familjen J!

2 kommentarer:

  1. Väldigt fin dukning mm! Och gott med vegetarisk mat :)

    SvaraRadera
  2. Marja - Baka Sockerfritt: Tack ska du ha! Sant, det är verkligen gott med vegetarisk mat mellan varven. //Lena

    SvaraRadera