onsdag 13 mars 2013

Veckans druva: Baga

Baga är en rödvinsdruva som odlas i Portugal. Baga är det portugisiska ordet för bär.
Druvan är lite svår att handskas med för odlarna. Man eftersträvar full mognad av framför allt tanninerna, som annars blir för tuffa. Men denna strävan ökar samtidigt risken för att druvorna ska ta skada av allt regn som gärna faller under hösten i ett land som Portugal med en lång kustlinje till ett stort hav. Odlarna får navigera sig fram mellan för- och nackdelarna mellan alternativen.
När viner på baga är som bäst har de doft och smak av svarta plommon, oliver, rök och tobak och tanniner som mjuknat något. Som sämst blir vinerna tunna och bleka med smak av omogna bär och en väl tilltagen strävhet.
Baga dyker även upp som druva i roséviner. Dessutom görs rött mousserande vin på druvan. Kan kanske vara kul att jämföra med sparkling shiraz från Australien i en provning?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar