onsdag 20 mars 2013

Veckans druva: Ciliegiolo

Ciliegiolo är en italiensk rödvinsdruva som är förälder till den betydligt mer kända druvan sangiovese.
Ciliegiolo nämns första gången i skrift runt år 1600 då Soderini beskriver denna druva som en druva med söt smak. Ciliegiolo är italienska för "små körsbär" och det säger också något om hur druvan smakar.
För att precisera närmare så är det i Toscana i Italien som druvan odlas. Den blandas till och från med just sangiovese för att mjuka upp sangioveses lite hårda kanter. I Maremma (fortfarande i Toscana) kan man hitta viner gjorda på 100 % ciliegiolo.
Viner på druvan har intensiv röd färg, körsbärston, smak av jordgubbar och en liten kryddighet. Till och från skanas lite syra och det är ytterligare en anledning till att blandning med sangiovese fungerar så bra.
Ska man nämna en producent som gör ciliegioloviner får det bli Sassotondo i Maremma i Toscana.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar