söndag 28 april 2013

Ungersk trerätters: med gåslever, pörkölt med galuska och gundelpannkakor med morfar, moster E. och herr C. på besök.

Innan jag ens börjar med något annat kan jag inte tillräckligt mycket bedyra: ska ni någonsin servera en trerätters middag på ungersk tema är denna väl värd att pröva. Så gott!! Anders började seriöst fundera på att återbjuda de gäster vi bjudit på ungerska temat under våren, då inga tidigare rätter varit i närheten av dessa!
Det tog ett tag innan vi hittade huvudingrediensen till förrätten, gåslevern. Vi hade köpt in två relativt stora konserver i Ungern för några veckor sedan. Anders och jag letade under någon halvtimmes tid i hela köket. Sedan sade Anders något som fick mig att undra..."Ja, för jag tog ju ut allt innehåll från resväskorna innan jag ställde bort dem, det gjorde jag ju." Av någon outgrundlig anledning gick jag raka vägen till resväskorna och öppnade dem. Jepp där låg de. Nu vet vi att för att kunna skära fina skivor i gåslever bör den ha passerat kylskåpet under några timmar.
Gåslevern låg på rostat bröd, halstrade äpplen. Överst litet tärnad rödlök. 
Pörkölt8 hg benfritt kött
2 hg gul lök
2-3 matskedar ister eller olja
1 tesked paprikapulver
1 grön paprika, hackad
1 tomat
peppar
salt
ev. lite starkt paprikapulver
Om kötten är oxkött kan även kummin tillsättas.
Förbered genom att skära köttet i 2 cm stora bitar. Finhacka löken och stek den genomskinlig i fettet. Strö över paprikapulvret och rör om. Ta av från värmen och vänd ned köttet och den gröna hackade paprikan. Stek några minuter under omrörning och krydda sedan med salt, peppar och häll i tomaten, skuren i mindre delar. Täck med lock och låt koka klart. Om det kokar torrt kan lite vatten tillsättas.
Galuska/galluschka
1 ägg
3 dl kallt vatten
1 tsk salt
5 hg vetemjöl

Vispa ägg och vatten och arbeta därefter in mjöl och salt. Koka upp saltat vatten i en stor kastrull. Nyp av tumnagelstora bitar av degen och koka. Med mindre mjöl får man en lösare deg. När galuskan flyter upp är den klar. Ta upp den och lägg den i ett durkslag och spola snabbt av den i kallt vatten. Smält 3 msk smör och vänd ned galuskan.
 Jag tror faktiskt att det vart så gott att vi alla vart litet förvånade!!!
Till gundelpannakaka serverades självfallet ett känt ungerskt dessertvin. Mer om detta i ett senare inslag.Gündelpannkakor med chokladsås
Chokladsås
3 msk kakao
3 msk socker
3 äggulor
2 dl mjölk
1 dl grädde
125 g mörk choklad, hackad
4 msk mörk rom eller konjak
60g smör

Pannkakor
3 ägg,
3 dl kopp mjölk
3 dl vetemjöl
50g smör
Fyllning
125 g valnötter
60 g russin
60 g socker
Skal av 1/2 citron
4 msk mörk rom eller konjak
Chokladsåsen: Vispa kakao, socker och äggulor tillsammans. Låt mjölk och grädde koka upp, ta bort från plattan och häll över äggula blandningen, vispa. Återgå till plattan och koka försiktigt under omrörning tills såsen tjocknar. Remove Ta bort från värmen och tillsätt chokladen och rom, rör tills allt har blandats.
Pannkakorna Vispa ägg, mjölk och mjöl tills du har en slät smet. Låt stå i 10 minuter. Konsistensen ska vara som att hälla grädde. Hetta upp en stekpanna, tillsätt en klick smör. När smöret fräser, häll i en slev smet, flytta pannan runt så att smeten täcker hela botten. Stek på medellång hög värme tills de pannkaka är gyllenbrun under. Vänd den och stek andra sidan på samma sätt. Fortsätt med resten av smeten och ställ åt sidan.
Fyllningen Finhacka valnötter och russin, och kombinera med socker, skal och rom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar