lördag 4 maj 2013

Valborgsmässoafton med förrätt och huvudrätt med indiska förtecken! Kycklingspett och kycklinggryta. Mynta- och spenatchutney till.

 
Detta år var majbrasan inte ett bollkast från hemmet. Utan två. Med det var det värt. Litet hektiskt innan dock. Jag arbetade drygt halvdag (med brandutryckning precis som jag skulle hem. Brandkåren var där, men tur i oturen tycktes det röra sig om falskalarm). Anders stackarn jobbade desto längre. Han var hemma först 18.30. Nå under tiden kastade jag mig in i vår indiska kokbok - det är för oss ovanliga smaker och därför hög tid att fördjupa sig i. 

 Lenas kycklingsspett (här blev det kanske mer "järpar" hoppade spettdelen)

2 dl cashewnötter, grovt malda
1/2 dl vispgrädde
2 ägg
1 kg kycklingfärs
1 tsk salt
1 stor vitlök solo, pressad
2 centimeter riven ingefära
2 gröna chili, finhackade (jag tog bort kärnorna)
5 dl färsk korianderblad (+ stjälk) grovhackat
1 msk garam masala
2 msk smält smör till pensling
Blanda samman ingredienserna och låt stå och dra i kylen under 30 minuter. Doppa händerna i kallt vatten då du ska forma spetten/järparna - annars släpper inte smeten från händerna. Forma till avlånga järpar och lägg på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Kensla ovansidan med det smälta smöret. Grädda i 200 grader ugn i drygt 20 minuter. Servera ris och mynta- spenatchutney till.
 

Mynta- och spenatchutney

55 g färsk babyspenat, hackas
1 kruka färsk mynta, hackas
1 kruka färska korianderblad, hackas
1 rödlök, hackas
2 vitlöksklyftor, pressas
1 grön chili, finhackas (jag tog bort kärnorna)
2 tsk strösocker
saften från 1 citron
Blanda samman ingredienserna och servera!
Gewürtztraminer var gott till båda rätterna...
 Skål Sigrid!

 Kyckling med lök

  • 1 kg kyckling filéer 
  • saften från en halv citron
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 2 gula lökar, hackade
  •  5 stora vitlöksklyftor, hackade
  •  2,5 centimeter färsk ingefära, riven
  • 1½ tsk koriander
  • ca 2 msk garam masala
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 tsk socker
  • 1 dl cashewnötter
  •  ca 2½ dl yoghurt
  • 2 msk hackade korianderblad
Skölj och dela kycklingen i 2x2 centimeter stora bitar. Lägg kycklingbitarna i en skol och blanda med citronsaften och salt. Låt marinera i 30 minuter. Hetta upp oljan i en gryta. Fräs sedan lök, ingefära, vitlök och kryddorna tills löken börjar mjukna. Häll i kycklingbitarna och vänd dem väl i kryddblandningen. Tillsätt citron och rör ner lite yoghurt i taget. Koka under lock på svag värme i cirka 30 minuter. Koka under tiden ris för 4-6 personer enligt förpackningens anvisningar. Med en tesked gurkmeja i kokvattnet så får riset en vacker gul färg (vilket inte jag gjorde här). Servera Smaklig måltid!
 Vi hade tänkt äta efterrätten efter brasan. Sigrid visade dock alla tecken på trötthet och efter huvudrätten vek hon ner sig helt.
 Arvid däremot hade sett fram emot att få gå till brasan. Vi valde därför att han och jag gick medan Anders och Sigrid stannade hemma.
Ett och annat bekant ansikte fick vi syn på vid brasan.
Väl hemma hade båda Anders och Sigrid gått och lagt sig. Vi tände ljus och åt efterrätt, inte så indiskt utan "mums-mums" och njöt av en ljus vårkväll som började gå mot skymning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar