torsdag 20 juni 2013

Hemmagjorda hamburgare

Som middag när släkten firade Arvids och Sigrids födelsedagar bjöd vi på tre sorters hamburgare. Trots den stadiga lunchen som bestod av smörgåstårtor åt alla med god aptit.
Vi har hört att man kan umgås utan att äta, men vi låter det vara hörsägen. Det känns dumt att chansa när umgänge med mat fungerar så väldigt bra!
Vintemat var rosévin från olika länder. Ingen regelrätt provning. Men, jo, en enkel provning fick det bli. Att utifrån färg särskilja vitt, rött och rosé. Lagom svårt så här i stundande semestertider....
Amerikanska hamburgare med tomatröra
Hamburgare
1,5 kg nötfärs
3 tsk salt
1 tsk svartpeppar
0,5 tsk worcestershiresås
olivolja att steka i
hamburgerbröd
Blanda färs med lök, salt, peppar och worcestershiresås. Forma hamburgare i lagom storlek och stek hamburgarna i lite olivolja.
Tomatröra
150 g soltorkade tomater i strimlor
1 finhackad rödlök
5 msk finhackade svarta oliver
1 tsk torkad oregano
4 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
2 tsk honung
0,5 tsk salt
0,5 tsk peppar
Blanda de strimlade, soltorkade tomaterna med lök, oliver, oregano, olivolja, vinäger, honung, salt och peppar.
Servera med tomatröran mellan bröd och hamburgare!
Laxburgare med mangosalsa
1 kg laxfilé
4 röda chlifrukter
2 tsk salt
rivet skal och pressad saft av 2 limefrukter
2 msk potatismjöl
4 dl matyoghurt
2 mango
2 salladslökar
Mixa lax, s chilifrukter, salt, limeskal, mjöl och 1 dl yoghurt till en färs. Forma färsen till hamburgare och stek i smör. Två minuter per sida blir bra.
Skala, kärna ur och hacka mangon. Finstrimla salladslöken. Blanda mango, salladslök, limesaft, 2 chilifrukter och 3 dl yoghurt.
Servera med hamburgerbröd!
Kalvfärsburgare med grekiska tillbehör
Hamburgare
1 kg kalvfärs
2 finhackade vitlöksklyftor
2 ägg
1 tsk salt
1 msk potatismjöl
2 paket fetaost i små bitar
Blanda ovanstående ingredienser och forma hamburgare i vald storlek. Stek i olivolja.
Grekisk sallad
2 knippen romansallad
1 burk kärnfria svarta oliver
2 paket fetaost
1 skivad gurka
1 msk vitvinsvinäger
Hacka ovanstående i bitar som känns lagom stora och blanda till en sallad.
Tsatsiki
2 rivna gurkor
2 finhackade vitlöksklyftor
5 dl turkisk(?!) yoghurt
Blanda, helt enkelt!
Servera!
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar