onsdag 19 juni 2013

Veckans druva: Freisa

Freisa är en rödvinsdruva som odlas i Piemonte i norra Italien. Den har funnits där länge och nämns i skriftlig form redan 1517. Nåja, helt säker på att det är freisa som omskrivs är man inte.
DNA-studier visar att freisa är släkt med Piemontes stolthet nebbiolo men att den även kan vara släkt med, vilket är mer överraskande, viognier (som i huvudsak odlas i norra Rhônedalen i Frankrike).
Freisa tillåts att i mindre mängder användas i nebbiolo-, barbera- och grignolinoviner.
Viner gjorda på enbart freisa har ljus färg kombinerat med oväntat höga tannin- och syrahalter. Hallon och jordgubbar samsas i smaken med en tydlig bitterhet.
Går man utanför Piemonte kan det nämnas att Bonny Doon i Kalifornien gör, eller åtminstone har gjort, viner på druvan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar