lördag 6 juli 2013

Pizzakväll på altanen - that's amore

 Vi hade varit bortresta några dagar - kylen gapade tomt då vi väl kom hem. Då är det bra att ta til hemgjord pizza, på varor som mestadels återfinns i skafferiet....Jag gjorde en tredubbel deg och kavlade ut den över tre plåtar...

Pizzabotten
3 dl ljummet vatten
3 msk olja
1 tsk salt
1/2 tsk socker
1 pkt jäst
ca 7-8 dl vetemjöl
    Blanda samman ingredienserna i en bunke, spar litet av vetemjölet till utbaket och låt det jäsa i cirka 1 timme. Knåda degen ordentligt och kavla sedan ut degen på en bakplåtspappersförsedd plåt.

Fyllning 1 - Tomatsås (grundfyllning till alla tre pizzor)
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor (pressade)
  • 2 msk olja
  • 2 pkt krossad tomat
  • 1/2 msk tomatpuré
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 2 tsk oregano
Fräs löken i oljan. Tillsätt tomatkrosset och låt koka samman i 20 min, eller tills löken har blivit mjuk. Tillsätt övriga ingredienser och låt svalna. Fördela 1/3 på en pizzabotten - fördela 300 g riven västerbottenost över och grädda i 200 grader C. i 20-25 minuter, tills osten har smält och pizzan har fått en ljusbrun färg.
Fyllning 2
Fyllning 1 +
strö 1 burk musslor över.
Fördela 1/3 av fyllning 1 på en utkavlad pizzabotten strö över musslorna och fördela 300 g riven västerbottenost över och grädda i 200 grader C. i 20-25 minuter, tills osten har smält och pizzan har fått en ljusbrun färg.
Fyllning 3
Strö 3 burkar makrill i tomatsås
1 pkt fetaost
Fördela 1/3 av fyllning 1 på en utkavlad pizzabotten strö över makrill och fetaost och fördela 150 g riven västerbottenost över och grädda i 200 grader C. i 20-25 minuter, tills osten har smält och pizzan har fått en ljusbrun färg.
Resor resulterar i mycket tvätt. Vad kan vara lämpligare än att dekorera med matbordet med klädstreck fyllda med tvätt som torkar om det rör sig om en varm sommarkväll då man kan sitta ute. En rutig röd duk gör inte saken sämre....
Bara tomatsås och ost var nog allas absoluta favorit!!! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar