måndag 26 augusti 2013

Baklava

Vi ska ha grekiskt tema på vår nästa bjudning.
Vilken efterrätt kan då vara mer passande än Baklava?
Mycket enklare än jag kunde ana - jag har tidigare använt filodeg, men vi har inte riktigt kommit överens. Det var då det. Nu inser jag att jag började använda den för tidigt, den måste hinna tina, annars bryts den.
Jag använde litet mer av alla ingredienser än vad som sades i receptet (utom möjligen antal filodegsark, det finns exakt 16 stycken i en rulle som man köper). Gott blev det!

Baklava

400 g valnötter
200 g mandel
1 tsk mald kanel
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Att pensla med
150 g smält smör
 
16 ark filodeg.
Sockerlag
2,5 dl socker
1,5 dl vatten
5 hela kryddnejlikor
saften från 0,5 citron
 
Koka upp sockerlagen. Låt den sedan puttra i 10 minuter. Låt kallna.
Mixa nötter och mandel litet snabbt i en mixer. Blanda ner socker och kanel.
Öppna ett filodegsark. Pensla halva arket med smör och fäll ihop sidorna. Lägg arket i en bakplåtspappers försedd form av rimlig storlek (18x28 cm). Pensla på med smör. Gör likadant med ytterligare tre ark. Fördela en tredjedel av nötblandningen över de tre lager-på-lager arken. Gör likadant med ytterligare fyrra ark. Häll över en tredjedel av nöttblandningen. På med ännu fyra filoark med smörpensling mellan alla. Häll över sista tredjedelen av nötblandningen. Pensla de sista fyra filoarken på samma sätt som tidigare. Pensla överdelen av bakverket med vad som är kvar av smöret. Gör tre jämna snitt på längden med en vass kniv (inte helt ner till botten).
Grädd 1 175 grader C. under 30 miunuter. Tag ut och häll över sockerlagen. Skär upp då den har kallnat. 

 

1 kommentar: