måndag 7 oktober 2013

Irish Shepherd's pie - lammpaj

 Denna maträtt gick verkligen hem här. Som tur var gjorde jag en dubbel laddning för två dagar...

Irish Shepherd's pie

Potatismoset
1 kg mjölig potatis
2 dl matlagningsgrädde
50 g smör
1 äggula
Lammfärsblandningen
1 purjolök, sköljd skivad och hackad
50 g smör
500 g lammfärs
2 tomater
2 vitlöksklyftor
2 msk HP-sås
2 msk worcestershiresås
Salt och peppar
1dl riven cheddarost att toppa med innan den far in i ugnen.
Sätt ugnen på 250 grader Celsius. Skala potatisen och lägg den i en gryta med lättsaltat vatten. Koka upp och låt koka 20 minuter. Vispa ner övriga ingredienser till moset med degkrokarna på elvispen och ställ åt sidan.
Värm upp smöret till lammfärsen i en stor gryta. Låt purjolöken småputtra så den blir mjuk utan att ta färg. Lägg färsen i pannan och fördela med en träslev. Låt den brynas en stund. Salta och peppra. Skär tomaterna i tärningar. Skala och finhacka vitlöken. Tillsätt vitlök och tomater i färsen, rör om och låt det hela småkoka cirka 15 minuter. Tillsätt HP-sås och worcestershiresås. Fördela lammfärsen jämnt i grytan, täck med ett lager potatismos och strö över osten. Gratinera cirka 10 minuter, tills moset fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar