onsdag 9 oktober 2013

Veckans druva: Tannat

Rödvinsdruva med ursprung i sydvästra Frankrike. I Madiran för att precisera ytterligare.
Druvan nämns i skrift första gången år 1784. Då var stavningen tanat. År 1827 skrevs namnet tannat, vilket det gör än idag.
Viner på tannat har mörk färg, mycket tanniner och tydligt markerad syra. Vinerna är kraftfulla och lämpar sig väl för lagring. Dock är dagens viner mjukare och mindre robusta så att de ska kunna drickas unga. Det var inte alltid möjligt tidigare. Det var i Madiran tekniken micro-oxygenation, där små mängder syre får bubbla genom vinet för att mjuka upp tanninerna, utvecklades.
Tannat blandas till och från med cabernet sauvignon och cabernet franc.
Druvan odlas lite här och var utanför Frankrike, men ska ett ställe nämnas får det bli Uruguay. Vinerna där blir ofta mjukare och något fruktigare.
En rolig provning kan vara att dels jämföra tannatviner i olika prisklasser från Madiran, dels att jämföra viner (i samma prisklass) från Frankrike och Uruguay.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar