måndag 23 december 2013

Janssons frestelse och amaroneprovning

 

Strax före jul hade vi bjudit in våra vänner familjen J.
Inte helt otippat gick dukningen i rött.
Servettbrytningen heter julstjärnan och finns på en blogg nära dig...
Anders testar viner...Det var väldigt stor prisvariation i de tre vinerna som testades. Detta gjorde inte att det var lättare att gissa. Man skulle kunna säga att amaronen inte var riktigt prisvärd faktiskt.
Riktigt trevligt hade vi. Barnen såg vi dock knappt skymten av.

Vi var uppenbart inte alltför flitiga med kameran denna kväll. Till fördrinken, glögg, hade vi hembakade pepparkakor med grönmögelost.
Förrätten bestod av crepes toppade med grönmögelost och valnötter - passade väldigt bra till vinerna.

Janssons frestelse

1 konserverad burk ansjovisfiléer, (125 gr) + spadet
3 st gula lökar
1 kg potatis
3-4 dl grädde
0,5 dl ströbröd
2 msk smör
Skala löken och skär den i tunna skivor. Skala och dela potatisen. Varva potatis, lök och ansjovis en väl smord form. Översta laget ska vara potatis. Häll på grädden och lite ansjovisspad. Strö över ströbröd och lägg på några klickar smör. Grädda tills potatisen blivit mjuk och fått en ljusbrun färg. Ungstemperatur: 225grader C. Gräddningstid: 1 - 1,5 timme.



Dagen till ära testade vi tre olika Tommasiviner: Appassimento, Ripasso och Amarone. Det var främst den senare som har lovordats tillsammans med Janssons frestelse. Riktigt gott ihop var det.

 Ris a la Malta


1 liter färdigkokt risgrynsgröt
3 dl grädde vispad
2 msk vaniljsocker
3 msk socker
4 apelsiner, urkärnade och tärnade.
Blanda samman.   
Jag har självfallet även fallit för frestelsen att sy ett "juligt" flaggspel eller vimplar till köksregionen.
Julrött enfärgat och med små vita prickar. Nio meter, sedan tog tyget slut.
Nå, det ser tämligen ombonat ut ändå.
Anders förbereder julmaten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar