tisdag 21 januari 2014

Middag med vinprovning hos familjen E

En lördag i januari bjöd våra vänner familjen E på middag. Till middagen hade de arrangerat en vinprovning. På ett papper fanns Systembolagets beskrivningar till tre okända viner. Vilken beskrivning hörde ihop till vilket vin? Från vilka länder kom vinerna? Vilken druva var respektive vin gjort på? Man kan väl säga att Lena och jag lyckades pricka in vinerna riktigt bra, vilket inte alltid är fallet. Riktigt kul, faktiskt!
Vinerna presenteras här nedan.
Fox Creek Short Row Shiraz 2011, Australien, nr 6145, 156 kr
Björnbär, peppar, kaffe, choklad och vanilj. Publikfriande. Ja, det fanns något som förde tankarna till Australien. Ett riktigt gott vin!
Barolo Albe G.D. Vajra 2008, Piemonte, Italien, nr 2398, 191 kr
Stramt och kärvt. Körsbär, choklad, viol och tobak. Hmm, ganska röd färg. Ja, det här måste vara gjort på nebbiolodruvan. Mycket riktigt! Ett barolovin som vi druckit ett flertal gånger tidigare. Enligt min mening kvällens godaste vin!
Guigal Crozes-Hermitage 2009, Rhonedalen, Frankrike, nr 2802, 151 kr
Kvällens svåraste vin att pricka in. Kryddigt med vitpeppar och björnbär för ju tankarna till syrahdruvan. men är det inte väl vaniljmättat för att vara franskt? Spanskt? Nej, ändå inte. Måste vara franskt ändå. Guigals viner får ju tillbringa mycket tid på ekfat och får en ganska tydlig vaniljton eller snarare fatton, vilket det här vinet har. Doften stallig på ett lite annorlunda sätt. Gott, men har varit godare andra gånger vi druckit det.

Tack familjen E för denna trevliga och lärorika kväll!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar