lördag 18 januari 2014

Ostfondue

 

 Fredagskväll. Anders, Arvid och Sigrid kommer hem sent från tennisen. Jag kom hem en kvart innan. Vi visste redan innan att schemat skulle bli så här, varför vi hade planerat för en riktig snabbrätt som ändå känns roligare än snabbmakaroner en fredagkväll. 

Ostfondue

2 vitlöksklyftor, pressade
500 g Gruyère
1 tsk potatismjöl
3½ dl matlagningsvin
Att doppa i
 förrostade vita brödtärningar
Tärnad gul och röd paprika
samt tärnad gurka (allat i lagom stora bitar så att de går att trä på fonduegafflarna)
Riv osten grovt. Rör ut potatismjölet i 1/2 dl vin. Koka upp resten av vinet i fonduegrytan tillsammans med de pressade vitlöksklyftorna och red av med potatismjölblandningen.  Vispa ned den rivna osten och sjud tills osten har smält. Tänd värmestället och placera grytan på sin ställning. Doppa bröd och grönsaker med fonduegafflarna i den sjudande ostmassan.
 Jag har mest doppat brödskivor i fonduen tidigare - paprikor var en riktig höjdare - rekommenderas varmt.
Njae ingen riktig hit hos barnen. Inte alls faktiskt. MEn men.

Vi drack en ekad chardonnay till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar