torsdag 23 januari 2014

Peruansk middag!

 Arvids bästa kompis har en mamma från Peru. Förutom att både kompisen och hans familj är väldigt trevliga, har vi kommit i kontakt med, för oss nya, matinfluenser.
Varken Anders eller jag har någonsin varit i närheten av Sydamerika överhuvudtaget. Då är det väldigt spännande att få riktig Peruansk mat i ett hem nära oss själva.
 JAg levde i villfarelsen att majs, är majs  är majs. Förrätten bestod av en majssoppa på jättemajs och lammkött.
 I tillbringaren som Anders håller i finns en mörkröd, saftliknande dryck. Den är gjord av röd....majs.
 Sigrid var inte alls bekant med smakerna och därför högst tveksam till det mesta. Men hon försökte. Anders och jag var nog mer förtjusta. Dessutom kändes allt så...nyttigt på något sätt - inga mjölstinna eller oljefeta saker utan mer buljong och...ja fräscht helt enkelt. 
 Arvid och T. försvann bort och spelade Wii och kom ner då nya rätter serverades. I slutet av kvällen var Arvids ögon alldeles rödsprängda.  

Lomo Saltado

8 pers
1 kilo  nötkött
12 dl rapsolja
4  rödlökar
  4  tomater
3  vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära
2 kg potatis som strimlas och friteras i fritös
salta efter smak
Sås
2 msk soja
1 msk aji amarillo pure
1/2 dl vitvinsvinäger
1 msk ostronsås
Finhacka vitlök och ingefära. Hacka koriander och skär grön löken i ringar. Skär tomat i sex klyftor. Skala rödlök, halvera, och skär varje halva i fyra och separera löken i löv-liknande skivor. Skär limen i mitten. en liten skål, förbered såsen genom att blanda samman soja, vinäger, aji amarillo och ostronsås. Skär köttet i medelstora strimlor. Hetta rapsolja i stekpanna på medelhög till hög värme. Krydda nötkött remsor med salt och stek köttet i stekpanna, ca 30 sekunder. Tillsätt vitlök och ingefära, stek i ca 30 sekunder. Tillsätt lök och tomater, stek i ca 30 sekunder. Tillsätt pommes frites och sås till nötkött och stek i ca 30 sekunder. Stäng av värmen och blanda i grön lök och koriander, stek i ca 30 sekunder. Servera med ris.
En postgårdsromantiker lämnar aldrig bordet innan faten är länsade....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar