onsdag 5 mars 2014

Veckans druva: Tannat

Tannat är en rödvinsdruva som främst förknippas Madiran i sydvästra Frankrike. Där nämndes den i skrift redan år 1783 och idag är tannat den dominerande druvan i området.
Viner gjorda på tannat har djup färg, mycket tanniner och tydlig syra. Ofta kraftiga och lämpliga för lagring. Tidigare var unga tannatviner nästa plågsamma att dricka. Idag är de mer tillgängliga. Delvis beroende på micro-oxygenation, en metod som går att på att mjuka upp tanninerna genom att låta små mängder av syre bubbla igenom vinet. Att metoden uppfanns i Madiran är inte så konstigt med tanke på de kärva vinerna som görs i området.
Lämnar vi Madiran och Frankrike och fortsätter att ha tannat i åtanke så hamnar vi i Uruguay. Där har tannat gjort sig ett namn. Vinerna blir här rundare än i Madiran, mycket tack vare att klimatet är ett annat.
En intressant provning är att, som vi gjorde i helgen, jämföra ett nytt och ett gammalt vin gjort på druvan. Eller att jämföra viner från Frankrike och Uruguay.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar