torsdag 24 juli 2014

Fruntimmersveckans Emma och Kristina bjuder på moccarutor, mandelkubbar och vaniljbullar

Vi är inte tillräckligt flexibla för att flytta på varken flytta på "veckans druva" eller "veckans servettbrytning". Emma och Kristina får samsas om samma dag. I gengäld bjuder de på tre bakverk...

Moccarutor (mellannivån ovan)

5 dl grädde
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Glasyr
100 g margarin eller smör
2 msk kallt kaffe
1 msk kakao
1 msk vaniljsocker
5 dl florsocker
Vispa grädden lätt. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner i ägg och sockret. Tillsätt grädden. Häll smeten i bakplåtpappersförsett långpanna. Grädda i 175 grader C. varm ugn i cirka 15 minuter. Blanda under tiden samman ingredienserna till glasyr. Låt kakan svalna innan Du brer över glasyren. Strö på kokosflingor. Skär upp i lämpliga bitar.

Mandelkubb

5 bittermandlar
100 g margarin
1,5 dl socker
1 ägg
2 dl gräddfil
2 tsk hjorthornssalt
5,5 dl vetemjöl
Garnering:
Pärlsocker
Riv mandeln. Rör ihop margarin och socker så att det blir poröst. Tillsätt ägg, gräddfil, hjorthornssalt, mandel och mjöl.
Forma smeten till en rulle och skär den i bitar. Lägg dem på smorda plåtar. Strö på pärlsocker och grädda i ugnen i 10 minuter (200 grader C).

Vaniljbullar

450 g smör
1,5 l mjölk
150 g jäst
1 tsk salt
5 dl socker
2 msk malen kardemumma
cirka 4 liter vetemjöl
Smält smöret och häll i mjölken och värm till 37 grader C. Lös upp jästen och rör ner tillsammans med socker och kardemumma.Blanda i cirka 3 l mjöl. Knåda ordenligt tills dess degen är alldeles glansig och smidig. Låt jäsa till dubbel storlek.
Fyllning
400 g smör
2 dl socker
3 msk vanilj
Pensling och garnering
1 ägg
Kavla degen i en rektangulär form. Bred ut smöret och strö över sockret jämnt. Rulla samman degen till en avlång form bildas. Skär i 5 centimetertjocka strängar. skär igenom degen på ena sidan med två snitt så att "klor" uppstår. Lägg på bakpapper på en plåt och låt jäsa. Pensla med ägg och grädda i 10 minuter i 250 grader C.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar