torsdag 28 augusti 2014

Grekisk afton

 Så var det dags för en bjudning som gick i det grekiska temat.
 Arvids bästa kompis T. med familj var bjudna. Arvid hade gjort iordning en tipsrunda som de gav sig i kast med tämligen omgående.
 Vi hade dukat bordet på den sidan av huset där vi trodde att getingarna inte skulle hitta oss (vi brukar sitta på en annan sida). Feltänkt - de fann oss- fler än vanligt prickade in oss. Man börjar bli litet van nu faktiskt, bara man inte får in någon i munnen är vi nöjda.
 
 Första anrättningen bestod av flera smårätter. 
 De flesta barnen dröp av ganska fort. Alla utom Sigrid. Hon äter väldigt långsamt, funderar mellan ditten och datten mellan tuggorna och jag vet inte riktigt vad hon gör. Äter gör hon inte. Sigrids kompis, tillika T:s lillasyster C förundrade sig över hur det var möjligt att äta så långsamt. Ja vi undrar ibland också... 
 Men trevligt har vi. 

Anders är på jakt efter kameran.Huvudrätten ser inte mycket ut för världen, men den ÄR god. 

 Moussaka

4 st auberginer
1 tsk salt
 
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
smör
800 g köttfärs
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
1/2 tsk mald kanel
12 tsk salt
1 krm svartpeppar

Ostsås:

2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl  riven mozzarellaost
1 krm salt
1 st ägg
Sätt ugnen på 225°. Skär aubergine i centimetertjocka skivor och lägg på hushållspapper. Strö över salt. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna. Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kanel, salt och peppar. Låt såsen koka ca 5 min.
Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen koka ca 3 min. Rör ner 1 1/2 dl av osten, salt och uppvispat ägg.
Torka av aubergineskivorna och stek dem i smör i en stekpanna ca 1 min per sida. Varva köttfärssås och aubergineskivor i en smord ugnssäker form. Häll över såsen och strö över resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.  
 Auberginerna var kanske ingen megahit bland barnen... 
 Baklavan finns i denna blogg för två dagar sedan.
 Arvid och T. spelade alla tänkbara spel. Sigrid och C. passade på att bygga båtar med Lego och rita prinsessor i Sigrids rum. Med stängd dörr. Vi andra var inte välkomna.
 Mörkret lade sig över Postgårdsromantikerna och deras gäster. Arvid och hans kompis skymtar i köket.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar