söndag 3 augusti 2014

Jugend (art nouveau) i Prag!


 
 Helt obegripligt, vi tog inte en enda bild framför eller inne i Mucha museet. Alphonse Mucha, denna jugendkonstnär av rang var annars född i Prag och ett museum fanns och besöktes. Alphonse Maria Mucha. levde mellan 1860 och 1939 och är en av Prags stora jugend skapare. Museet är inhyst i Kaunickypalatset från 1700-talet.

Mucha fick sitt genombrott i Paris 1894, när han skapade en affisch för skådespelerskan Sarah Bernhardt. Förutom att detta innebar att Mucha blev känd för en vidare krets, blev han en föregångare och förebild för många andra. Samarbetet med Bernhardt pågick under flera år, under vilka han skapade många porträtt, smycken, bilder och även scendekorationer. Mucha flyttade år 1910 tillbaka till Prag för att skapa en serie på 20 bilder som beskriver historien om de slaviska folken.  Han dog efter att hå fått återvänt hem efter ett förhör hos nazisterna 1939.
Museet är litet men värt att se.
Folkets hus är också i jugend stil.
 Där åt vi lunch  och njöt av inredningen!
 Rena rama himmelriket för den jugendfrälste.
Folkets hus ligger i Gamla staden och är uttryckligen Prags främsta jugendbyggnad. Det ligger på platsen för det tidigare Kungapalatset, vilket utgjorde kungens residens under perioden 1383 - 1485.   
 Och här sitter vi.
 Schnitzel fungerar även som tjeckisk mat även om det finns andra som mer kan anses vara landets paradrätter....
 Den 28 oktober 1918 var Prags Folkets hus platsen som det viktiga utropandet av den nya oberoende staten Tjeckoslovakien skedde på.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar