måndag 11 augusti 2014

Maten i Prag...

När man åker utomlands är det kul att testa den "ursprungstypiska maten". Allt kanske inte tilltalar i den utsträckningen att vi vill testa hemmavid. Men vi har hittills aldrig fått något så oaptitligt att vi inte har kunnat äta oss mätta. Vi upplevde det tjeckiska köket som rejält stadig mat. Här serveras många olika kötträtter som serveras tillsammans med knödel. Knödel består i grunden av potatis och mjöl, oftast med ägg eller till och med rostat bröd, som kokats. Själva den skivade knödeln är lite seg och kladdig men ska smälta i munnen, om den är välgjord. Den tjeckiska knödeln kokas som en limpa och skärs därefter upp i skivor, som ett bröd.
 Tjeckisk gulasch! Med knödel.
 Svíčková na smetaně
Skivor av stekt fransyska med syrlig sås som baseras på kokta och passerade grönsaker. Serveras oftast med en klick smetana och lingon. Och så knödel förstås. 
 Både Anders och jag var i Prag under 90-talet. Vi mindes starkt att Pragborna inte var ett överdrivet trevligt släkte. I synnerhet på en restaurang gjorde sig dessa minnen sig påminda (Anders beskrev attityden så bra : "Jag har ett drömyrke om det inte vore för alla dessa idiotiska människor..."). Men maten var god.
 Bröd fyllda med gulasch - ett bröd per person - man blev rejält mätt!
 De varmaste dagarna fick det bli enkla sallader i pampiga palats.
 Här har vi det bra! 
 Glass och kaffestopp! 
 Anders och jag hade tänkt att under denna resa skulle vi inta alla måltider på restaurang, barnen är tillräckligt stora och uppför sig väldigt fint. Döm vår förvåning då Arvid ganska omgående sade: "Kan vi inte äta bröd på hotellrummet på kvällarna? Det är ju så himla mysigt." Och visst är det det!!!
 Påfyllnad av vätskelagren inför bestigning av Prags Eiffeltorn. 
 Några smörgåsar gled ner i bara farten.
 Sitta i en vingård och njuta - familjens äldste manlige medlem vart lyrisk vid blotta tanken. 
 Kokt skinka och spenat - ingen smaksensation kanske (och inte i närheten av nationalrättsvarning...)men ok i värmen.
 Hamburgare till familjens yngre medlemmar.
 Banana split.
 En riktig turistfälla. Men jag tror den enda vi druttade in i med hull och hår. Här kostade två bananasplit och några flaskor vatten mer än någon av de kulinariska läckerheterna vi annars testade!
 Vepřový řízek
Kort och gott wienerschnitzel. Med potatissallad.           
 
Kyckling med grillade bakpotatishalvor. De senare överstrukna med någon kesellaliknande blandning.
 Ska vi äta nu igen?
 En mer snabbmatsinfluerad wienerschnitzel, med pommes frites.
 Pečená kachna s knedlíkem a zelím
Knaperstekt anka med knödel och surkål.
 Vår sista måltid i Prag.
Innan vår svenska altan hälsade oss välkommen...

4 kommentarer:

  1. Härligt matreportage! Är just nu i Skottland och här har vi ju haggis, som tyvärr många turister inte vågar prova på. Väldigt synd, men de är ju de själva som får leva med sin inskränkthet och sin rädsla!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena i Wales. Tack ska du ha. Den dag vi väl åker till Skottland (Anders ha visserligen varit där, men jag har aldrig hört honom tala om haggis) LOVAR jag att minst 2 familjemedlemmar kommer att testa haggis!!!//Lena

      Radera