onsdag 27 augusti 2014

Veckans druva: Nebbiolo

Nebbiolo är en rödvinsdruva som odlas (famför allt) i Piemonte i norra Italien. Druvan har gamla anor. Redan på 1200-talet omnämns den för första gången i skrift.
Nebbiolo kommer från nebbia, som är italienska för dimma. Antingen har det att göra med att det ofta är dimmigt i Piemonte under hösten när druvorna plockas. Eller så har det att göra med nebbiolodruvorna får ett slags dimlikande hölje när de mognar. Man lutar åt det senare. Druvnamn har oftare med druvornas egenskaper än det lokala klimatet att göra.
Eftersom att nebbiolodruvor mognar sent odlas de ofta på sydsluttningar. Att nebbiolo ger upphov till de mäktiga barolo- och barbarescovinerna gör säkert sitt till att druvan prioriteras när det gäller odlingsplatser. Vinerna är dyra, men är trots det väldigt populära och uppskattade.
Hur känner man då igen ett vin gjort på nebbiolo i en vinprovning? Det är faktiskt lättare än att pricka in många andra druvor. Har du ett strävt vin med mycket syra och inslag av rosor, tjära, körsbär och viol som dessutom har ganska ljust röd färg i ditt vinprovarglas är det läge att dunka näven i bordet och utbrista "Det är ju nebbiolo, för böveln!".
Vinerna är matkrävande och karaktärsfulla. Under hösten är de nästan beroendeframkallande om de intas med kraftig mat och svamp.

1 kommentar:

  1. Alltid roligt att läsa om era olika druvor. Upptäcker mer och mer hur lite jag egentligen kan och hur mycket nytt jag lär av er. Tack!
    Vackert dukat bord nedan!

    SvaraRadera