tisdag 21 oktober 2014

Veckans dukningsdetalj: Kakfat från sekelskiftet

 
 
I Kerstin Wikströms bok :" Det dukade bordet" kan man  läsa att  först vid sekelskiftet hade kaffekalaset blivit ett alternativ till middagsbjudningen. Det gav möjlighet att umgås mer informellt. På ett riktigt fint kaffekalas, ett födelsedagsfirande eller en begravning bjöds det på vetebröd, sockerkaka och småkakor.
 Omkring förra sekelskiftet, i början av 1900-talet, ökade intresset av att formge serviser, glas och husgeråd. Kända konstnärer engagerades vid fabrikerna. I början av 1900-talet blommade jugendstilen. Min favoritstil. 
Kafferepet med sju sorters kakor är således ingen fornnordisk svensk tradition utan det fick sitt genomslag i slutet av 1800-talet.
 Men då behövde man helt plötsligt ganska många olika kakfat för alla dessa bakverk som skulle ingå - ju fler sorter desto "finare" kafferep.
Värdinnan skulle truga tre gånger innan man tog av kakorna annars var man en riktig oartig gäst.
Först vetebröd, sedan mjukare kakor och sist småbröd.
Tårtornas lyste med sin frånvaro fram till 1920-talet då de kom i ropet.
Att det just var runt 1900-talet som kaffekalasen tog fart kan förklaras bero på olika omständigheter: tillgången på inhemskt odlat vetemjöl tog fart och flera uppfinningar som rörde hemmet såg dagens ljus. Järnspisen och jäst underlättade bakningen och resultatet av vedermödorna i köket.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar