tisdag 11 november 2014

Dukning på 1600-talsvis!

 Så var vi på Nordiska museet igen. Här finns ju en hel avdelning med dukade bord. Här har jag fotograferat deras 1600-tals dukning. Här skulle man imponera - med svanar och hela stekta spädgrisar på bordet.
Man åt på engelska tenntallrikar som var fria från gifter. Servetterna är stora och konstnärligt brutna. Linnedukar på bordet tillhör också nymodigheterna. Helst skulle de vara pressade i rutmönster. Så inte här.Söta och salta rätter bjuds det på samtidigt, men tre  anrättningar ska det vara om det ska vara fint. Rätterna som serverades  var gärna köttgrytor, eftersom tallrikarna numera hade försetts med fördjupningar på mitten, pastejer med dekorationer som visade vad de innehöll, syltor, omeletter och andra äggrätter och pajer.
 Som avslutning serverades sötsaker på ett speciellt konfektbord. Dessa rätter beställdes hos sockerbagaren. Det fanns lagar på vad de olika ståndden fick servera på sina middagar. Detta konfektbord var bara tillåtet för adeln att servera. Längst fram tronar en marsipantårta med ett överdrag av äkta bladguld. För övrigt syns kanderade blommor och frukter, fikon, valnötter och mandel. De tre senare sakerna tillhörde de saker som även bönderna fick servera... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar