tisdag 25 november 2014

Dukning på 1800-tals vis!

 Vi är kvar på Nordiska museet. Detta är hur ett festbord kunde se ut i slutet av 1800-talet i ett borgerligt hem.
 Duk av linnedamast och höga ljuskandelabrar som ger sken till de sittande ovanifrån. Damerna hade servetter som en solfjäder medan herrarnas servettbrytning här hette dubbla ljus.
Blommorna som dekorerade bordet var konstgjorda, vilket ansågs vara fint.
 Tallrikarna var av fältspatsporslin och besticken av silver - gafflarna skulle ligga nedåt. 
 Faten kunde se hur fina ut som helst! 
 Hela matbordet skulle framstå som en ö i rummet. Frukter och konfekt ligger i skålarna. 
 Det fanns möjligheter att krydda maten vid bordet. 
 Glasen skulle vara många (och placerades som idag - med drickordning från höger till vänster. Vitvinsglaset var ofta ljusgrönt för att dölja eventuella grumligheter i vinet.
I en liten skedförsedd skål mellan tallrikarna fanns litet salt för den som ville salta.
Menyn är skriven på franska och innehåller 13 rätter....
 
Buljong med hönsfärsbullar
Flottyrkokta smördegspastejer
Ångkokta piggvarsfiléer
Rådjursstek med grönsaker
Färserad oxtunga
Stekt järpe
Gåsleverterrin
Stekt fasan
Sparris med rört smör
Engelsk plumpudding
Glace
Ost
Frukt
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar