söndag 11 januari 2015

Nyårsfest med en sjurättersmiddag och genomgående champagne i glasen!

 Nyåret firades in med våra goda vänner familjen J. Upplägget påminde om fjolårets nyårsafton som vi firade i deras hem. Då kom vi med förrätt och efterrätt medan värdfamiljen stod för huvudrätt och tilltugg (och annat som ju tillkommer vid en middag).
Detta år hade vi höjt ambitionsnivån på så sätt att båda familjerna skulle göra varsin förrätt, huvudrätt och efterrätt (som integrerade bra in med varandra).
Upplägget rekommenderas å det varmaste!!!
 
Möjligen att det kan bli väl mycket för gästerna att ta med sig. De ville sig inte bättre än att de fick ta bilen - fast familjerna bor några hundra meter ifrån varandra fågelvägen (och skogsvägen, som inte är att rekommendera med kastruller fyllda med soppor, fiskanrättningar och chokladpajer). Nåväl de visste på råd och släntrade över för att hämta bilen dagen därpå...
Dryckerna kommer Anders att skriva om i ett senare inlägg.
 Arvid och Sigrid spelar spel och äter chips i väntan på gästernas ankomst.
 Gästerna hann nätt och jämnt anlända innan de fick ställa sig vid spisen för att värma på kvällens första rätt: Majssoppa. Jag kan inte det riktiga receptet, men på ett ungefär...

 Majssoppa

680 g på burk majs (340 g = 1 burk)
2 finhackade gula lökar
2 msk rapsolja
6 medelstora potatisar, skurna i bitar
2 liter grönsaksbuljong
2 dl mjölk
2 dl grädde
1 msk smör
1 msk persilja eller körvel
Finfördela majsen med sitt spad i mixer. Fräs löken i oljan tills den är mjuk utan att ta färg. Tillsätt potatisen och häll på buljong så att det precis täcker. Koka tills potatisen är mjuk, cirka 10 minuter. Tillsätt majsen. Späd soppan först med mjölken och sedan med buljong till önskad konsistens.Ge soppan ett uppkok under omrörning. Rör i matfettet. Strö över finklippt kryddgrönt.
Istället för vitt bröd serverades avlånga flarn/sticks gjorda på nässlor och...var det bovete? Gott var det. Och alldeles lagom för att vi inte skulle bli alltför dästa efter så många rätter.
 Arvid korade denna rätt till kvällens vinnare!
 Sigrid började middagen med att höja glasen och skåla för det nya året! Vår lilla gumma har blivit så stor.  
Värden ser ganska nöjd ut!
Han hade knåpat samman rätt två på schemat: Skagenröra på smörstekt bröd.

Skagenröran:

1 kg räkor med skal
1 äggula
1 msk senap
1 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk salt
1 1/2 dl olja
2 msk vatten
1 knippa dill
1 msk pressad saft av citron
3 krm salt
1 krm kajennpeppar
Skala och hacka räkorna grovt. Ställ dem kallt så länge.
Blanda samman äggula, senap, vinäger och salt i en skål. Tillsätt oljan - först droppvis och sedan i en fin stråle under kraftig omrörning med mixerstav. Vispa till en tjock majonnäs.
Hacka dillen. Vänd ner räkor och dill i majonnäsen och smaka av med citronsaft, salt och peppar.

 Sedan var det dags för den gratinerade hummern som jag testkörde härom veckan
 Riktigt gott om jag får säga det själv.  
 Litet mätta hade vi hunnit bli, men inte obehagligt dästa - det fick ta sin lilla tid, vilket sannolikt är räddningen om man ska äta så många rätter.
Nästa rätt stod gästerna för halstrad gös/abborre med ugnsrostade rotfrukter
 Jag undrar om kanske detta ändå var kvällens vinnare...
Som sås serverades en kall röra som bestod av bland annat tärnade äpplen. 
 Matpaus!
 Gästerna var inte förberedda på kvällens femte rätt: Ost och kextallrik med päron och vindruvor.
Ett inköp av dryga 3 kilo ost från en ostaffär dagarna före jul gav oss inget utrymme att göra annat.
Nåväl det är gott med ost, om än kanske litet mäktigt i sammanhanget. 
 Förra året spelade vi NE-spelet hemma hos familjen J. Vi åkte på storstryk!
Nå skam den som ger sig - jag shoppade in ett likadant spel så snart vi hade kommit hem från nyårsfirandet det året. Här ska tränas. Tänkte vi. Men sedan blev spelet liggandes. Tills nu.
 Nå förlust eller inte, det är roligt med kunskapsspel! Vi blev så till oss att vi höll på att glömma såväl efterrätt som att skåla in det nya året!
 Det nya året hann före! Vi har många grannar som verkligen gillar smällare - mellan varven låg en rökdimma tät mellan husen. Anders passade på att öppna dörren och kunde meddela att det verkligen luktade krutrök!
 Väl inne vid bordet igen kunde efterrätterna förtäras. Vi gjorde en snabbversion och tog dem sida vid sida: Banansplit (i glaset) och Chokladtårta. Riktigt riktigt gott!
Jepp, vi åkte på stryk även detta år, men mindre tyckte vi själva... Till nästa år ska vi prova på att även ÖVA på spelet...
Gott Nytt År!

1 kommentar:

  1. Vilken tillställning!
    God mat, underbar dukning och goda vänner!
    Bra avslut på det gamla året och bra start på det nya!

    SvaraRadera