onsdag 25 februari 2015

Veckans druva: Bondola

Bondola är en rödvinsdruva som odlas i den södra delen av Schweiz i det område där italienska talas. En gång i tiden var bondola den viktigaste druvsorten i Ticino i nämnda område. Under det senaste århundradet har dock den internationella megakändisen merlot plöjt fram på bekostnad av bland annat vinodlingar med bondola.
Har man lyckats få tag på ett vin gjort på bondola har man förmodligen ett vin med inslag körsbär och blåbär i sitt vinglas. Vidare har vinet förmodligen djup färg, mjuka tanniner och inte så framträdande syra. Eftersmaken är förmodligen frisk men samtidigt lite bitter.
Även om bondola för en i dagsläget tynande tillvaro borde namnet vara internationellt gångbart om druvan skulle bli mer populär. Bondola borde gå att uttala på de flesta språk.

1 kommentar:

  1. Mycket givande läsning, som vanligt! Har aldrig provat denna druva, men däremot ofta möroo, som det uttalas i UK. Kan aldrig vänja mej vid deras uttal av utländska ord! Ibland förstår man ingenting. Det franska ordet Beaulieu, som finns i många gårdsnamn uttalas bjoli. Tog lång tid innan jag förstod vad de sa.
    Älskar fondu, både ost- och vinfondu!

    SvaraRadera