tisdag 24 februari 2015

Veckans dukningsdetalj: Fonduegryta med gafflar!

Fondue är en typisk schweizisk rätt som tillagas av smält ost i vilken brödbitar doppas. Ordet fondue kommer från franskans fondre och betyder "smälta samman". Schweiziska herdar ska ha kommit på rätten. Man samlades kring en gryta, caquelon och där doppade var och en sina brödbitar. Ost, vin och bröd var ju förhållandevis billiga ingredienser, och därtill räckte det med en kastrull och en eldslåga för att smälta osten med vinet och doppa brödet.
Idag är det även vanligt att äta både köttfondue och chokladfondue. Fondue nådde sin absoluta topp på 70-talet men har börjat komma igång så smått på senare år.
Till vett och etikett vid fondue hör att man inte äter från sin fonduegaffel. Efter att brödbiten har doppats i ostmassan förs den av fonduegaffeln för att sedan ätas med vanliga bestick. Det är inte heller "tillåtet" att doppa två gånger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar