söndag 1 mars 2015

Cabernetsmakande syrah från Kanada

Mission Hill Reserve Shiraz 2012, Okanagan Valley, Kanada, ungefär 180 kr
När min syster, som bor i Kanada sedan snart 20 år tillbaka, var hemma och hälsade på i höstas hade hon med sig det här vinet. Just Mission Hill var en av vinfirmorna som vi besökte vid ett av mina besök i Kanada. Okanagan Valley omsluter Okanagansjön ungefär tre timmars bilresa inåt i landet från västkuststaden Vancouver betraktat. Förutom att här odlas mycket vin är hela området ett uppskattat semesterområde med sol- och badmöjligheter.
Mission Hill är en av de största producenterna, om inte rentav den största, i området och har ett antal pampiga byggnader med vacker utsikt över Okanagansjön. Man gör många olika viner i lite spridda prisklasser.
När jag efter att ha gjort klart de hemmagjorda hamburgarna och dukat klart smuttar jag denna fredagkväll på vinet. Lena är med Arvid och Sigrid på tennisen och kommer strax hem. Tillbaka till smuttandet. Hmm, smakar det inte som cabernet sauvignon? Men det står ju shiraz på etiketten. Nåväl, det kanske inte är så noga. Vinet är gott och det är väl ändå huvudsaken!
En halvtimme senare. Middagen har pågått ett tag och Lena har hunnit bekanta sig med vinet. Det känns som cabernet sauvignon, säger hon då. Ja, visst gör det! Vi bestämmer oss för att vinet är gott men att detta shirazvin vill framstå som ett vin gjort på cabernet sauvignon. Fast varför? Det är väl inget fel på att vara den beryktade shirazdruvan!
I doft och smak hittar vi toner av svarta vinbär, björnbär, viol, ceder och vanilj. Just i eftersmaken framträder vaniljtonen tydligt. Ett gott men ett lurigt vin!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar