onsdag 11 mars 2015

Veckans druva: Assyrtiko

Assyrtiko är en vitvinsdruva som odlas i Grekland. För att precisera ytterligare så är det Santorini som förknippas med druvan.
Det finns lite olika teorier om assyrtikos ursprung. En gör gällande att druvans namn går att härleda till "assyrisk" och att den skulle komma från Irak i begynnelsen. En annan teori är att assyrtiko går att härleda till "seri", som är en dialektal variant av sherry. Skulle den alltså härstamma från Jerez i södra Spanien?
Nej, assyrtiko kommer förmodligen varken från Irak eller Spanien. Rent genetiskt finns inga nämnvärda likheter med andra druvsorter från dessa områden.
Det som är utmärkande för assyrtiko är att syran blir hög även i områden som är riktigt varma. Det vanliga är annars att syrahalterna i druvor sjunker vid allt för generös värme.
Viner gjorda på assyrtiko har således en syra som märks. Vidare kan mineralitet noteras.
Varje år när våren anländer blir både Lena och jag sugna på grekisk mat och grekiska viner. Så även i år. Om någon vecka fyller vi på vinskåpet med ett antal assyrtikoviner från beställningssortimentet. Och lite annat därtill.

2 kommentarer:

  1. Vad trevligt med mer lära om druvor. Så intressant!
    Vackra bestick nedan!
    Ha det bra!

    SvaraRadera
  2. Tack för dina fina kommentarer, Lena!

    /Anders

    SvaraRadera