lördag 18 april 2015

Libanesisk meze hos familjen J.

Vi var bjudna till våra vänner familjen J. en lördagskväll i april. De bjöd på en uppsjö av smårätter. Vi hade själva varit på Abbamuseet samma dag och Anders undrade därför vad familjen J. hade gjort tidigare under dagen...
"Tjaaa, lagat mat.?"  
 Och med så många olika rätter kan vi ju ana att det inte direkt gick på en nanosekund. 

Pitabröd

6 dl vatten
1 tsk torrjäst
15 dl vetemjöl special (15 dl motsvarar 900 g)
1 msk salt
1 - 2 msk olja
Värm vattnet till cirka 37 grader C. Häll det i en bunke, strö i jästen och rör tills den löser sig. Häll i hälften av mjölet. Rör noga i någon minut. Låt degen vila cirka 1 timme. Strö över saltet och rör i olivoljan. Rör om ordentligt.
Arbeta in resten av mjölet. När degen blivit så fast att den inte går att röra i längre lägger du upp den på mjölat bord och knådar den 8–10 minuter tills den blivit slät och elastisk. Lägg degen i en lätt oljad bunke, täck med plastfilm och jäs till minst dubbla storleken. Det tar ungefär 1 1/2 timme.
Tryck försiktigt ihop degen. Nu kan du baka ut den eller spara den i kylen upp till 5 dagar inslagen i en 3 ggr så stor plastpåse så att den kan jäsa. Kavla ut degen till 16 tunna kakor (för 32 st), cirka 20 cm i diameter. 
Täck de utkavlade bröden medan de väntar på att bli gräddade, men lägg dem inte i en trave ovanpå varandra – då kladdar de lätt ihop. Baka ett eller flera bröd i taget på plåt eller i gjutjärnspanna i het grill och med locket på. Bröden puffar upp efter 3–4 minuter och är klara när de fått lite färg i kanterna. Låt svalna något på galler och täck sedan med en handduk så att bröden inte torkar.
 Det var väldigt barnvänligt också, omöjligt att inte hitta något som passade. 
 Chateau Musar (nr 7463) från Libanon var kvällens första vin - väldigt både gott och välpassande till maten. Anders och jag tyckte oss finna mycket Cabernet Sauvignon toner i vinet. P. Hittade russin - vilket vi också kunde känna då vi väl fått upp spåret. Under kvällen provade vi även Hermon Mount Hermon Red (nr 2518) från Golanhöjderna, ett väldigt mjukt och gott vin, gjort på de fem Bordeauxvinerna. 
 Anders ser väldigt nöjd ut. A. och Arvid stirrar på vad han sysslar med. De hade annars fullt sjå med att spela spel medan de tre damerna från samma generation passade på att sminka både varandra och en stackars inte ont anande docka. Snyggt var det måhända inte, men de hade roligt.
 Ett axplock av några av rätterna:

Mandelbollar

ca 40st
100 g sötmandel, mixad
1 ½ dl ost, riven
1 ½ dl ströbröd
2 msk gul lök, riven
1 klyfta vitlök, finhackad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 ägg
2 msk vatten
Till tillagning
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2-3 msk smör
Mixa mandeln tillsammans med ströbrödet i en matberedare. Blanda sedan ner ost, lök, salt och peppar. Blanda ihop och rör sedan i äggen och vatten. Låt smeten vila i ca 5min och känn sedan efter att den har en bra konsistens. Annars tillsätt mer ströbröd eller vatten.
När du är nöjd med smeten är det dags att forma bollar av den. Gör dem ganska små, eftersom de sväller rejält under kokningen. Medan du formar bollarna kan du låta buljongen koka upp i en kastrull, och när den är klar, så är det bara att försiktigt sänka mer bollarna i grytan. Släng inte i alla på en gång, utan koka dem i omgångar.
Bollarna ska koka i 8 minuter, och sedan kan man fiska upp dem med hjälp av en hålslev.

Friterade blomkålshuvuden

1 blomkålshuvud, ca 500 g
Marinad:
1 dl vitt vin
1 msk olivolja
saften av en citron
saften av en lime
Finklippt timjan och persilja (1 msk av vardera)
2 krm salt
Frityrsmet:
3 ägg
2 msk olivolja
4 dl vetemjöl (240 g)
2 dl öl
Blanda marinaden och bryt blomkålen i nätta buketter. Marinera buketterna minst ett par timmar.
Blanda frityrsmeten. Torka blomkålsbitarna med lite hushållspapper innan de läggs i frityrsmeten.
Fritera några minuter i het (190 grader) olja. Lägg inte i för många bitar åt gången.

Hoummus

1/2-1 tsk spiskummin
1 burk (400 g) kokta kikärter/garbanzos
ca 1/2 dl lag från burken
ca 1/2 dl olivolja
1-3 pressade vitlöksklyftor
ca 1 msk hackad persilja
ca 1 msk hackad färsk koriander (eller 1-2 krm mald koriander från burk)
1-2 krm salt
1-2 krm nymald svartpeppar
1-2 msk pressad lime eller citron
1-2 msk tehina (sesampasta) eller jordnötssmör
Rosta spiskumminfrön lätt i torr stekpanna och stöt dem sedan i mortel.
Kör kikärterna med lite lag i matberedare eller mixer till (grov) puré.
Häll i oljan lite i taget under gång och tillsätt vitlök, persilja och färsk koriander. Kör inte röran för länge; det kan gärna vara lite tugg kvar.
Lägg upp hoummus i en skål och smaka av med mald koriander (om du inte tillsatt färsk), salt, peppar, citrussaft och tehina. Låt det hela stå och mogna i smak minst någon halvtimme.

Baba Ganoush

1 aubergine (à ca 350 g)
1 vitlöksklyfta
1/2 liten grön paprika
1/2 liten rödlök
1 - 1 1/2 msk finhackad persilja
1 - 1 1/2 msk citronjuice
1/2 - 3/4 tsk salt
2 - 2 1/2 krm nymalen svartpeppar
olivolja
citronklyftor till garnering        

Sätt ugnen på 200 grader C. Tina smördegen ca 15 minuter. Kavla smördegen till dubbel bredd och sprid ut spenat över hälften. Lägg på smulad fetaost. Vispa upp ägget med vatten. Pensla kanten med ägg och vik över andra delen, tryck ihop ordentligt.
Grädda pirogerna i 20-25 minuter i 200°C. Dela i trekanter.
Rätter med auberginer har jag dessvärre ingen aning om hur de gjorde. Gott var det!!!

Baklava

400 g valnötter
200 g mandel
1 tsk mald kanel
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Att pensla med
150 g smält smör
 
16 ark filodeg.
Sockerlag
2,5 dl socker
1,5 dl vatten
5 hela kryddnejlikor
saften från 0,5 citron
 
Koka upp sockerlagen. Låt den sedan puttra i 10 minuter. Låt kallna.
Mixa nötter och mandel litet snabbt i en mixer. Blanda ner socker och kanel.
Öppna ett filodegsark. Pensla halva arket med smör och fäll ihop sidorna. Lägg arket i en bakplåtspappers försedd form av rimlig storlek (18x28 cm). Pensla på med smör. Gör likadant med ytterligare tre ark. Fördela en tredjedel av nötblandningen över de tre lager-på-lager arken. Gör likadant med ytterligare fyrra ark. Häll över en tredjedel av nöttblandningen. På med ännu fyra filoark med smörpensling mellan alla. Häll över sista tredjedelen av nötblandningen. Pensla de sista fyra filoarken på samma sätt som tidigare. Pensla överdelen av bakverket med vad som är kvar av smöret. Gör tre jämna snitt på längden med en vass kniv (inte helt ner till botten).
Grädd 1 175 grader C. under 30 miunuter. Tag ut och häll över sockerlagen. Skär upp då den har kallnat. 
Dagen därpå skulle J. springa sina vanliga söndagsmil inför Marathon medan P. har för avsikt att göra en svensk klassiker. Vasaloppet avklarades i mars och nu är det Vätternrundan som hägrar. Med cykelpass som startar 09.00. Under kvällens lopp passade vi på att köpa hennes gamla cykel (som är en racer av enklare modell om man jämför med hennes nya - men i stort sett helt ny och den modernaste vi kommer att ha i "vårt cykelstall" ) - Anders saknar cykel och nu när barnen verkligen kan cykla vore det kul om hela familjen kunde ge sig ut på cykelutflykter i grannskapet!
 
Tack för en suveränt trevlig kväll!

3 kommentarer:

  1. Ser gott ut och tack för alla fina recept
    Hanna

    SvaraRadera
  2. OH, det ser gott ut!
    Hoummus för jag ofta själv, fast utan citron.
    Vilket jobb de lagt ner på maten, men så verkade resultatet bli bra också!
    Ha en trevlig weekend!

    SvaraRadera
  3. Hanna och lena!

    Tack för era kommentarer!

    Hälsningar
    Anders och Lena

    SvaraRadera