måndag 27 juli 2015

Pavlova - paj med citronkräm och marängtopp

Pavlova var en känd prima ballerina och har fått en efterrätt med maräng och frukt uppkallad efter sig i Australien.  

Pavlova - paj med citronkräm och marängtopp

Pajskal
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk vatten
Citronkräm
3 dl grädde
3 äggulor
2 msk strösocker
2 msk maizena
1 tsk vaniljpulver
 1 msk citronsaft och cest från 1 citron
Maräng
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 msk citronsaft
 
Pajskal
Kör smör, mjöl och vatten i en matberedare. Plasta och låt vila kallt i en timme.
Sätt ugnen på 225grader Celsius.
Kavla ut degen och klä en pajform, ca 28 cm i diameter. Nagga pajskalet och grädda i 10 minuter. Låt svalna.
Citronkräm
Vispa samman grädde socker, vaniljpulver och maizena i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Rör ner äggulorna en efter en och låt krämen kallna
Maräng topp och slutmontering
Vispa äggvitorna till marängen till ett hårt skum. Blanda ner sockret och vispa till en blank fin marängsmet. Fyll pajskalet med den kalla citronkrämen och bred försiktigt på marängsmeten. Grädda pajen i ugnen ca 8 minuter, tills marängen fått fin färg. Låt pajen svalna helt och gärna stå kallt innan den serveras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar