onsdag 15 juli 2015

Veckans druva: Bobal

Bobal är en rödvinsdruva som har sitt ursprung i Utiel-Requena i östra Spanien. Den omnämns i skrift första gången under 1400-talet.
I dag odlas bobal främst i Valencia, Cuenca och Albacete, även dessa belägna i Spaniens östra delar.
Druvorna mognar vid lite olika tidpunkter så när man än plockar får man med en del omogna druvor. Detta gör att viner gjorda på bobal ofta blir rustika. Som bäst blir vinerna mjuka med en djup färg.
Tidigare hade bobal ett rykte om sig att mest ge upphov till bulkviner, men det ryktet ändras nu så sakteliga. Odlas bobal på hög höjd kan druvsorten ge upphov till riktigt fina viner med fin struktur, låg alkoholhalt och välbehållen syrahalt. Allt i en sammetsmjuk inramning.
Även roséviner av ett friskare slag görs på bobaldruvor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar