lördag 2 januari 2016

Nyårsafton anno 2015 med 16! rätter.

I början av december började vi prata om att vi skulle ha 16 rätter till nyår för att fira in det nya året.
Alla fick delta med olika rättförslag. Några valde samma - andra valde helt egna.
Slutligen fick vi samman 16 rätter!!!

 Meny nyåret 2015/16

Pilgrimsmusslor på en majs- och lökbädd (mixad)
Laxpaj
Skagenpaj
Chévretrianglar
Hummersoppa
Club sandwich
Waldorfsallad
Svamplasagne
Oxfilé på en salladsbädd.
Äppelgranité
Ostbricka
Smoothie
Plättar och jordgubbssylt
Vit chokladmousse under en hallonspegel
Chokladbollar
Kaffe med Chokladpralin
 

Pilgrimsmusslor på en majs- och lökbädd

Fräs 1 tärnad gullök i rikligt med smör, häll i 1 påse majskorn och värm upp.
Mixa.
Halstra pilgrimsmusslor och för upp dem på ett spett om 2 vardera.

Laxpaj och Skagenpaj

3 dl vetemjöl
125 g smör
1/2 dl vatten
fyllning
2 dl riven västerbottenost
 2 ägg
 2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar efter smak
Sätt ugnen på 200 grader C. Mixa samman botten och kläm ut den i smörade portionsformar. Förgrädda i 10 minuter. Vipsa samman ägg, grädde och salt. Tag ut pajbotten ur ugnen då den är klar, strö över osten och häll över äggsmeten. Grädda i cirka 40 minuter.
Toppa med skagenröra respektive rökt lax i skivor.

 Chévretrianglar

Kavla ut smördegsplattor till kvadrater och skär dem i fyra delar.
Mixa samman chévreost, creme fraiche, honung och timjan. Fyll mitt på smördegskvadraten och grädda tills de fått en fin färg.

 Hummersoppa

2 humrar;
 1 kg morötter, skalade och slantade;
3 charlottenlökar, skalade och tärnade;
2 lökar skalade och tärnade
1 fänkålsstång skalad och tärnad
1 röd paprika skalad och tärnad
 2 vitlöksklyftor, skalade och finskurna;
1 flaska vitt matlagningsvin;
 3 msk hummerfond
2 l vatten;
3 dl tjock grädde
2 kuvert saffran
 cayennepeppar, salt,  och vitpeppar efter smak
Skala humrarna, lägg allt kött åt sidan. Grovhacka skalen. Fräs upp  med rikligt med smör i en gryta och låt stekas i 5 minuter. Häll över 1 liter vatten och låt puttra under 30 minuter. Sila bort skalen och ställ buljongen åt sidan. Bryn lökhacket i smör. Tillsätt alla övriga ingredienser (utom hummerkött). Låt småkoka i ca 50 minuter. Häll i buljongen från hummerskalskoket. Mixa soppan slät.  

 Club sandwich

 140 g bacon
1/2 kg kycklingfiléer
1 tsk salt
12 skivor formfranska
8 msk majonnäs
2 tsk curry
1 salladshuvud
4 skivade tomater
Stek bacon i en stekpanna. Samtidigt kan kycklingfiléerna stekas i en annan stekpanna. Salta och peppra kycklingfiléerna innan stekning. Blanda majonnäs och curry.
 Servera i småskålar och det förrostade brödet bredvid.

Waldorfsallad

 4 röda äpplen
2 msk pressad citron
4 stjälkar selleri
1 dl hackade hasselnötter
6 msk majonnäs
2 msk mjölk
2 tsk dijonsenap
4 msk finhackad gräslök
Kärna ur och tärna äpplena. Blanda dem med citronsaften. Skär selleristjälkarna i tunna skivor. Tillsätt valnötterna. Blanda majonnäs, mjölk, senap och gräslök i en separat skål. För samman alla waldorfsalladsingredienser i en stor skål.

Svamplasagne

1 pkt färska lasagneplattor
5 st charlottenlökar, finhackade
400 g champinjoner, ansade och skivade
400 g kantareller, ansade och skivade
4 msk smör
4 dl creme fraiche
2 dl mellangrädde
1 msk kalvfond
salt och peppar
finriven parmesan
Stek svampen och löken i smöret tills all vätska har släppt ifrån svampen. Rör ner creme fraichen, grädden och kalvfonden. Låt puttra några minuter och smaksätt sedan med salt och peppar. Täck en oljad ugnsfast form med lasagneplattor. Häll över en del av svampstuvningen och stryk ut jämnt. Forsätt varva tills ingredienserna är slut. Avsluta med att täcka med ett lager finriven parmesan. Grädda i cirka 150 grader C. i cirka 1 timme.
Oxfilé på en salladsbädd. 

 Äppelgranité

Lägg ett rött äpple i frysen 6 timmar. Ta ut och riv på ett rivjärn vid servering.
Ostbricka

 Smoothie

Vit chokladmousse under en hallonspegel

1 dl vispgrädde
100 g vit choklad
1 dl kesella eller kvarg
frysta hallon
2 msk socker
Koka upp grädden och rör ner chokladen så att den smälter. Ställ svalt någon timme. Vispa upp. Rör ner kvarg. Häll upp moussen i små glas. Koka under tiden upp de frysta bären och sockret. Låt svalna. Låt glasen stå i kylen ca 1 tim. Toppa moussen med den svala bärkoket.
 Plättar och jordgubbssylt

 Chokladbollar 

50 gram smör
1/2 dl socker
1/2 msk vaniljsocker
1 1/2 msk kakao
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 msk starkt kaffe
Sista rätten kaffe/dryck med chokladpraliner.
Vi är i mååååål!
Pust!
  Förberedelser av bordet.
  Bordet gick för övrigt i silver och vitt, med ett silverfärgat tunt tyg över hela den vita linneduken.
  I startgroparna.
   En otroligt rolig och god familjeaktivitet (inklusive förberedelserna) - några rätter hade vi kanske gjort mindre.
Näst nyår ska vi ha 17(!!!) rätter.
Vi satt under närmare 6 timmar, med litet paus mellan varven.
Vilka viner som bjöds?
Det kommer i ett annat inlägg.

2 kommentarer:

  1. Men vilken underbar meny!! Och så många rätter! Helt fantastiskt!
    God fortsättning på det nya året!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack ska du ha Lena. Och tack detsamma! Vi har sett att du har tillbringat en hel del tid på Västkusten under julledigheten!

      //Lena och Anders

      Radera