fredag 1 juli 2016

Servettbrytning: Ananasen

Vi ska som sagt ha en liten större tillställning - imorgon faktiskt. Till buffen har Sigrid och jag vikt Sailor mössan för glatta livet. Till kaffet tänkte jag att dessa stora linneservetter hamnat litet varstans, vems var vems?
Det vore bra att få nya servetter till kaffet helt enkelt. Vad vore då inte enklare än att alla tar en ny, mindre servett, i samband med kaffet?
Nu vill vi ju inte att hela måltiden ska kännas som en värsta lunchkantin utan att det ändå är en liten trivsam bjudning vänner emellan.
Valet föll på servettbrytningen ananas, där hela ananasen byggs av de servetter som gästerna förväntas använda. Det är ett ganska pilligt arbete så jag rekommenderar att man sätter sig ner några kvällar innan då man känner att det finns tid. 
Man kan ju vika den i olika färger eller i svart vitt med varannan svart och varannan vit kan bli väldigt effektfullt. Så inte denna gång . Jag köpte ett gäng vita pappersservetter, storlek mindre.

 Ananas

Vik servetten på mitten.
Vik servetten på mitten igen så att en mindre kvadrat bildas. (eller så här långt lägg ut en färdigvikt köpesservett framför dig).
Vik servetten på diagonalen. Men toppen från dig. De "lösa" servettlagren ska ligga överst.
Vik ner de högra och vänstra hörnen mot dig.
Vik in de nedersta hörnen under servetten.
Lägg samman servettens högra och vänstra sida.
Nyp ihop de båda nedersta sidorna hårt mot varandra.
Vik upp den spetsiga kanten.
Färst gärna små klädnypor eller något  i mitten av servetten på första varvet så att servetten håller ihop. 
 Placera likadana vikningar i en ring, jag lade 10 servetter i ringen.
 Nästa lager kommer att utgöras av 9 servetter eftersom nästa lager kommer att fästas mellan två underliggande servetter.
Allteftersom du "fäster" de undre servetterna vid varandra bör du passa på att ta bort klädnyporna. 
 Så gör du likadant ett ytterligare varv...
...och ett ytterligare... 
 När jag började riva mer av underliggande lager än att bygga nya på grund av att det vart alltför pilligt, valde jag att bara stoppa de sista servetterna i öppningen upptill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar