måndag 24 oktober 2016

Paris del 3.

 
 Ny dag med nya strapatser. Nu skulle vi till musée d'Orsay.
 Seine en solig dag i oktober är ju inte helt fel.
 Då vårt hotell var ganska långt från museet valde vi att ta med oss väskorna. Ett ganska riskfyllt företag skulle det visa sig. Man fick (självklart) inte ta med väskorna in på museet. Men det fanns heller inga boxar att ställa dem i. En museivakt visste på råd han tipsade om en butik i närheten som skulle kunna förvara våra väskor, mot en mindre betalning, under vår vistelse.
Så skönt.
Över lag måste jag säga att jag tyckte att vi blev väldigt väl bemötta. Nu är jag ingen van Parisresenär (fyra gånger med denna) men jag har nog egentligen aldrig drabbats av den "kända" parisiska snorkigheten. Antingen har jag haft tur eller så finns den helt enkelt inte. 
 Vi intog lunchen på museet som tidigare var en tågstation. Det senare framgår av fönstret i bakgrunden.
Gåslever (och kolsyrat vatten denna gång) med tillbehör. Mycket gott. 
 Museets samlingar innehåller främst fransk konst från 1848 till 1915 i form av målningar, skulpturer, möbler och fotografier.
 ...och art nouveau från hela världen....
 
 
 Dessa stolar var från Finland. 
 Man hade även en utställning från 2a franska kejsardömet, under kejsar Napoleon III, 1852-1870, mellan andra republiken och tredje republiken i Frankrike.
 Utanför slöt D. upp och visade oss till en tesalong, Ladurée, som vadar i macarons. Jag köpte sedan hem 15 stycken i en fin kartong till övriga familjemedlemmar.
Porslinet var specialbeställt för salongen.
 Mycket trevligt.
Tesalongernas salong började Ladurée 1862, när
Louis Ernest Ladurée, en mjölnare grundade ett bageri i Paris under det att Baron Haussmann gick lös på att bygga de stora boulevarder i Paris på kejsar Napoleon IIIs befallning (för att minimera risken för upplopp och underlätta för militären att tåga in vid behov) Ladurée gavs nu möjlighet att omvandla sitt bageri till ett konditori.
Konditoriets dekoration utfördes av Jules Chéret, en dåtida berömd affischkonstnär. Succen var ett faktum
En otroligt trevlig resa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar