måndag 12 december 2016

Vinerna vid vår egna Nobelmiddag (Veckans vintips)

Det blev tre olika viner till vår egen Nobelmiddag. Ja, vi hade nosat på flaskorna redan under fredagskvällen - vi ville ju inte däcka helt på lördagskvällen!

Vitt vin till de inledande rätterna:
Clos Floridene 2013, Bordeaux, Frankrike, ungefär 200 kr
Vit Bordeaux tillhör den där kategorin av viner som inte dricks så ofta men då de dricks ger upphov till tankar som "Vad gott! Att vi inte dricker det här oftare?" Dessa tankar dök upp även denna kväll.
För vita bordeauxviner är det druvsorterna sauvignon blanc, semillon och muscadelle som är tillåtna.
Sniffi glaset leder tankarna direkt till sauvignon blanc - det är tydliga aromer av fläder, krusbär, nässlor och gräs. Det är som en sauvignon blanc från Nya Zeeland i sin tydlighet.
I smaken går doften igen. Men vi lägger till citrus och gröna äpplen. Ett mycket friskt och gott vin!

Rött vin till de senare rätterna:
Château Faizeau Montagne-Saint-Emilion 2010, Bordeaux, Frankrike, ungefär 200 kr
Vi håller oss kvar i Bordeaux när vinets färg går från vitt till rött. Saint-Emilion ligger på den högra stranden.
Det är ett strävt och koncentrerat vin vi har att göra med. Mycket smak och tydliga tanniner. Mörka bär, örter, lite tobak. Gott, men saknar lite av den personlighet som behövs för att man ska fundera på att köpa det igen.

Sött vin till efterrätterna:
St Stephan´s Crown Tokaji Aszu 5 Puttonyos 2010, Tokaj, Ungern, nr 12905, 154 kr
Tokajer kanske passar som bäst till glass med hjortronsylt. Men fungerade även bra till kvällens mer chokladdoftande efterrätter.
I doft och smak hittar vi tydliga inslag av apelsinmarmelad och aprikoser.
Egentligen tycker vi nog bättre om sauternes - fast tokajer är en annan typ av dryck som fyller sin funktion den också. Gott!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar