onsdag 8 februari 2017

Veckans druva: Sangiovese

Sangiovese är en blå druvsort som kanske först och främst förknippas med Toscana. Den nämns i skrift första gången år 1600. Då i Toscana under namnet sangiogheto. Enligt sägnen härstammar sangiovese från sanguis Jovis, vilket betyder Jupiters blod.
DNA-analyser visar att sangiovese har uppstått genom en korsning ciliegiolo och calabrese di montenuovo. En naturlig korsning.
Ciliegiolo är det ingen som höjer på ögonbrnen åt, då den hör hemma i Toscana. Men calabrese di montenuovo? Mycket pekar på att den har sitt ursprung i Kalabrien längre söderut i Italien.
Sangiovese har å sin sida en del mindre kända släktingar i Kalabrien. Eventuellt är det så att även sangiovese ursprungligen kommer från Kalabrien men att den ganska snabbt spred sig till Toscana.
Druvsorten sangiovese kan delas in i två olika grupper. Sangiovese grosso inkluderar brunello, vilket är namnet på sangiovese kring Montalcino i Toscana. Den andra gruppen heter då sangiovese piccolo.
Så om du dricker chianti eller brunello di Montalcino så är det sangiovese som druvsorten heter. Även om andra druvsorter kan dyka upp i mindre mängd.
Viner på sangiovese kan smaka lite olika beroende på vilken klon av druvan som varit med i vinet.
Men har du ett vin med tydliga toner av körsbär och lite strävhet som i te i ditt glas kan det mycket väl vara gjort på sangiovese. Det smakar Italien på något sätt!

1 kommentar:

  1. En igenkänd druva och verkligen sammanknippad med Toscana, där jag varit och jobbat en del. Gott!
    Ha en bra vecka!

    SvaraRadera