tisdag 1 augusti 2017

Colosseum i Rom!

 När vi hade skilts från P. traskade vi iväg till Colosseum. Det var kilometerkö utanför och det kändes omöjligt att ta sig in. 
 Som kronan på verket blev vi omringade av en drös påstridiga försäljare - var vi än vände oss så stod de där. Mer för att slippa undan att ha dessa flåsande ända upp i ansiktet än att tränga mig hamnade jag på något konstigt höger  i någon annan kö, Ett tu tre var vi inne på arenan.
Teatern är uppförd mellan 70 och 80 e.Kr av kejsar Vespasianus och hans son Titus. Under romerska rikets tid hade man strid mellan vilda djur, avrättningar, gladiatorspel och teater där för en stor publik, som mest 87 000 åskådare.Omkretsen är 524 meter och höjden är 48 meter. 
 Colosseum fick sitt namn efter en koloss, det vill säga en enorm staty av kejsar Nero som stod vid sidan om byggnaden, i riktning mot Forum Romanum. Neros staty, som var 40 meter hög, var utförd i förgylld brons.
 Det officiella namnet på Colosseum är dock Amphiteatrum Flavium eller Den flaviska amfiteatern, eftersom den uppfördes under den tid då den flaviska ätten innehade kejsarmakten 
 

 
  
 Glasspaus!
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar