måndag 13 november 2017

Dansande huset i Prag och Kryptan under Sankt Kyrillos och Methodios kyrka

 
Så var det dags att föja den östra sidan av Moldau ner till det dansande huset och till Kryptan under Sankt Kyrillos och Methodios - en krypta som bär på skrämmande historia som gav oss kalla kårar.
 Vi närmar oss de danskande huset som även kallas Ginger och Fred efter det dansanta paret från en av Hollywoods tidigare eror. 
 Jag trodde i min enfald att huset var en  byggnad från mitten av 1900-talet med tanke på dess smeknamn.  
 Fel hade jag. 
 Huset byggdes 1992-1996, vilket måhända stämmer bättre överens med arkitekturen.
Kryptan under Sankt Kyrillos och Methodios kyrka bär på ett mörkt minne från andra världskriget. Vi blev så tagna att vi inte kom oss för att fota inne i kryptan. Där såg det för övrigt ut som att krutröken fortfarande inte hade lagt sig.
SS-obergruppenführer Reinhard Heydrich kallades även Tjeckiens bödel eller Den blonda besten. Adolf Hitler kallade Heydrich för "mannen med järnhjärtat".  I september 1941 utsågs han till Protektor över Böhmen und Mähren vilket omedelbart ledde till stigande förtryck av judarna, men även den tjeckiska motståndsrörelsen. Några medlemmar i den tjeckiska motståndsrörelsen såg ingen annan lösning än att faktiskt skjuta Heydrish, med exilregeringens (i London) goda minne.
Attentatet utfördes i maj 1942 av tjeckiska specialtränade exilsoldater som skickades till Tjeckien från England. Som den lämpligaste platsen för aktionen valdes en skarp kurva där Heydrichs bil saktade farten. Men i det avgörande ögonblicket klickade Gabčíks vapen och Kubiš kastade en handgranat under bilen. Heydrich skadades av splitter från granaten och sätet och dog i blodförgiftning den 4 juni 1942.
Efter attentatet gömde sig attentatsmännen i Sankt Kyrillos och Methodios kyrkans krypta. Trots Gestapos eftersökningar avslöjades inte gömstället förrän cirka 3 veckor efter attentatet en Karel Čurda, mot en belöning på 1 miljon riksmark, ledde tyskarna rätt. Gestapo belägrade kyrkan den 18 juni. Vid belägringen deltog 1100 SS-soldater, varav 360 stycken tillhörde tjeckens egen SS-kår. Trots upprepade försök att storma kryptan höll de sju männen nazisterna stången. Tre av dem dog i striden och de andra fyra tog sina liv.
Tyskarnas reaktion på attentatet blev hård - undantagstillstånd proklamerades och order gavs om att 10.000 tjecker skulle tas som gisslan, 100 av dessa avrättades omedelbart.
Detta blev början till en oerhörd terror, som i Tjeckien kallas "Heydrichiaden", som riktades mot den tjeckiska befolkningen. Hela familjer avrättades utan rättegång för "samtycke med mordet på Reichsprotektor Heydrich".
I juni 1942 utplånades som straff byn Lidice i närheten av Prag. 173 män avrättades, 185 kvinnor skickades till koncentrationslägret Ravensbrück och 93 barn fraktades till okänd plats. Byn Lidice jämnades med marken.

1 kommentar: