söndag 20 maj 2018

Grekisk afton på altanen

 Vackert väder - som gjort för en middag på altanen!

 Vindolmar

För 50 stycken
 225 g konserverade vinblad
4 msk kallpressad olivolja
4,5 dl hett vatten
Fyllning:
2 citron silad saft från
1,5 dl långkornigt ris sköljt
2 stora gula lökar finhackade
5 salladslökar tunt skivad
4 msk färsk dill finskuren
2 msk färsk mynta finhackad
2 msk färsk slätbladig persilja finhackad
5 msk olivolja kallpressad
havssalt och nymald svartpeppar
Vindolmar – gör så här:
Konserverade vinblad, som inte behöver slakas, är ofta väldigt salta –
skölj dem först och lägg sedan i blöt i hett vatten 3–5 minuter. Skölj igen, låt rinna av.
Häll hälften av citronsaften i en stor bunke. Tillsätt ris, lök, salladslök, dill, mynta,
persilja, olivolja, salt och peppar och blanda väl.
Lägg ett vinblad med den sträva sidan upp på en skärbräda (hantera bladen varsamt
eftersom de är ömtåliga). Lägg en tesked av fyllningen nära stjälken, vik de två
motstående sidorna över fyllningen och rulla ihop hårt som en tjock cigarr. Gör
likadant med resten av vinbladen.
Klä in botten av en form med bakplåtspapper. Lägg de fyllda vinbladen i täta rader i
formen med skarvarna neråt. Häll över olivolja och resten av citronsaften.  Tillsätt hett
vatten. Lägg
en annan form ovanpå så att dolmarna inte öppnar sig. Ställ in i ugnen på 200 grader C under ca 1 timme..
Lägg vindolmarna på ett fat täckt av vinblad och servera dem heta eller
rumstempererade.
 lammburgare och  halloumi
 Tsatsiki och olika sallader, en bestående av vattenmelon, fetaost och tomter.
 Syrénerna har verkligen kommit tidigt i år. Vanligtvis ser vi dem först i början av juni - lagom till Arvids födelsedag.
 Visst ser det somrigt ut? 
 Arvid hade begett sig till ett disco så vi var bara tre vid bordet.
 

1 kommentar:

  1. Härlig mat och sommar, vad mer kan man begära?
    Njut av vädret och sommaren!

    SvaraRadera