onsdag 19 september 2018

Veckans druva: Pallagrello bianco

Pallagrello bianco är en vitvinsdruva som odlas i Kampanien i södra Italien. Tidigast druvsorten omnämns är under slutet av 1700-talet, då under namnet pagliarello.
Pallagrello bianco är inte, vilket man skulle kunna tro, en färgmutation av pallagrello nero. Men båda druvsorterna fanns med i den vingård Luigi Vanvitelli ställde iordning åt Kung Ferdinand I år 1775 i just Kampanien. Vingården finns tyvärr inte längre kvar.
Tidigare blandade man lätt ihop pallagrello bianco med coda di volpe Bianca - DNA-analyser har nu visat att de är olika druvsorter.
Som fallet med många andra druvsorter i Kampanien sp minskade odlingarna med pallagrello bianco under 1900-talet. Man trodde nästan att druvsorten var utdöd, men under 1990-talet återupptäckte den passionerade vinodlaren Peppe Mancini pallagrello bianco. Så idag finns lite odlingar.
Viner på druvan kan hittas såväl med som utan ekkaraktär. Vinerna får hög alkoholhalt men lite mindre av syra. Inslag av aprikos och persika förekommer - påminner lite om viognier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar